Sever zháňa financie aj cez projekty

Na základe výziev rôznych grantových schém podala v roku 2012 Mestská časť Košice – Sever celkovo 11 projektov. Z toho 7 žiadostí bolo na podporu komunitných projektov pre rodiny s deťmi, seniorov, ale aj širokú verejnosť. Ďalšie 4 projekty sa uchádzajú o podporu z grantovej schémy Ministerstva kultúry v rámci programu 3. 2 EHMK – Košice 2013.

Celkovo MČ Košice – Sever požadovala v tomto roku na podporu svojich aktivít niečo viac ako 13.500 €. Išlo o granty Karpatskej nadácie, Nadácie SPP, Nadácie Baumit a Nadácie Orange.

Na podujatia v rámci aktivít roku 2013, kedy sú Košice EHMK, žiada takmer 60.000 €. O podpore rozhodne odborná komisia MK SR začiatkom budúceho roka.

Pozrite si stručnú charakteristiku podaných projektov.

Február 2012

Spoločne pre región

spoločný grantový program Karpatskej nadácie a spoločnosti U. S. Steel Košice, s. r. o.

Názov projektu: Deti Severu

Charakteristika projektu: Cieľom projektu bolo vytvorenie detského ihriska poskytujúceho aktívne trávenie voľného času, duševný rozvoj a podporujúce detskú tvorivosť a kreativitu v lokalite ulice Boženy Němcovej. Pri hre sa deti naučia samostatnosti , spolupráci a rešpektovania druhých. Taktiež chceme aby sa detské ihrisko stalo významným miestom pre oddych a relax pre rodinu, kde budú spoločne tráviť svoj voľný čas aj v spoločnosti iných detí a občanov, čím sa podporia aktivity komunity v danej lokalite. Sever sa zapojil do Programu Spoločne pre región spolu s komunitou rodičov a Správou mestskej zelene v Košiciach.

Požadovaná dotácia: 3.298,20 €

Schválená dotácia: 0 €

 

Nadácia SPP „Program OPORA“

Názov projektu: Odstránenie architektonických bariér

Charakteristika projektu:projekt bol vypracovaný na Zariadenie opatrovateľskej služby, Ťahanovské riadky 91, Košice. S cieľom  vybudovať a vytvoriť pre klientov ZOS príjemné prostredie v záhrade zariadenia, s plánovaním vykonávať v tomto prostredí s klientami zariadenia rehabilitácie, vychádzky, posedenia, pestovateľské práce podľa ich záujmu. Projekt bol vypracovaný na konkrétnu klientku zariadenia ZOS, pričom hlavnou snahou bolo vyplniť želanie klientky a umožniť jej vychádzky a posedenia s blízkymi v záhrade zariadenia.

Požadovaná dotácia: 1.660 €

Schválená dotácia: 0 €

 

Nadácia SPP „Program OPORA“

Názov projektu: Canisterapia

Charakteristika projektu:projekt vypracovaný pre Zariadenie opatrovateľskej služby, Ťahanovské riadky 91, Košice. Projekt bol vypracovaný na konkrétnu klientku zariadenia s  cieľom zmeniť pohľad na momentálnu situáciu a pocit osamelostiu tejto klientky. Poskytnúť jej možnosť návštev zvierat v našom zariadení a odstrániť u nej aj takýmto spôsobom stavy depresie a nezáujem o akékoľvek iné činnosti.

Požadovaná dotácia: 1. 660 €

Schválená dotácia: 0 €

 

Marec 2012

Nadácia Orange „ZELENÁ PRE SENIOROV“

Názov projektu: Zelená oáza pokoja

Charakteristika projektu: projekt bol vypracovaný na Zariadenie opatrovateľskej služby, Ťahanovské riadky 91, Košice, so zameraním na skrášlenie a zútulnenie prostredia zariadenia opatrovateľskej služby – záhradu. S realizáciou voľno-časových aktivít pre obyvateľov zariadenia priamo v záhrade.

Požadovaná dotácia:  2.000 €

Schválená dotácia: 0 €

 

Nadácia Orange„ZELENÁ PRE SENIOROV“

Názov projektu: Nostalgia Košíc v podaní seniorov (elektronická kronika)

Charakteristika projektu: projektový zámer mal za cieľ zabezpečiť vzdelávanie seniorov v oblasti práce s PC a vytvorenie elektronickej kroniky pre ďalšie generácie. Seniori sa takýmto spôsobom mali naučiť vytvárať príspevky do elektronickej kroniky, ktoré mali byť následne zverejnené na webovej stránke v sekcii Senior dom.

Požadovaná dotácia: 1.770 €

Schválená dotácia: 0 €

 

September 2012

Nadácia Baumit „Tu sa nám páči, tu chceme žiť“

Názov projektu: Bankov – nové miesto oddychu

Charakteristika projektu: Na Bankove, v prímestskej rekreačnej zóne, chcela MČ Košice – Sever vybudovať prírodný amfiteáter, ktorý by mohli využívať návštevníci tejto lokality. Cieľom projektu bolo vytvoriť priestor na pravidelné stretnutia rôznych vekových a záujmových skupín a zvýšiť komfort prostredia. 

Požadovaná dotácia: 1.200 €

Schválená dotácia: 0 €

 

Nadácia SPP „Dedičstvo regiónov“

Názov projektu: HAND MADE in KosiceSever

Charakteristika projektu: Prínosom projektu je znovu objaviť čaro ručných prác, ktoré nemusia byť len nepoužívanými "dečkami" v skriniach, ale nádhernými súčasťami moderného interiéru v bytových doplnkoch. Seniorky budú odovzdávať svoje zručnosti a skúsenosti, mladší sa naučia niektorú z ručných prác a možno si budú viac vážiť háčkované obrúsky od babičky zabudnuté kdesi na povale. Chceme obnoviť tradíciu odovzdávania zručností z generácie na generáciu nielen na Trhoch ručných prác, ale aj dlhodobo v Senior dome na Severe.

Požadovaná dotácia: 2.000€

Schválená dotácia: 0 €

 

November 2012

MK SR – 3.2 Košice – EHMK 2013

 

Názov projektu: Hokejové mestečko Košice – Sever 2013

Charakteristika projektu: Projekt Hokejové mestečko Košice - Sever 2013  je už tretím pokračovaním veľmi úspešného podujatia, počas ktorého na Amfiteátri v Košiciach vznikla najväčšia fanúšikovská zóna na Slovensku. Cieľom projektu je do nového priestoru amfiteátra priniesť hokejový fenomén počas konania Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2013. Na veľkoplošnej obrazovke sa premietnu najdôležitejšie zápasy doplnené sprievodným programom. Hokejové mestečko Košice – Sever 2013 má ambíciu sa opäť stať unikátnym miestom národnej hrdosti a spolupatričnosti.

Požadovaná dotácia: 25.550 €

Schválená dotácia: projekt podaný, výsledky hodnotenia budú známe v roku 2013

 

Názov projektu: Amfik uvádza...

Charakteristika projektu: Projekt Amfik uvádza... bude v roku 2013 prezentáciou najlepších filmov zo slovenskej, českej a svetovej produkcie a chce priniesť divákom aj premiéry slovenských  a českých filmov spojené s autogramiádami protagonistov a súťažami. Osobitné miesto bude mať v programe premietania na Amfiku  tvorba mladých nezávislých filmárov. Sprievodnou aktivitou projektu je informovanie návštevníkov Amfiku o aktuálnou dianí v európskom hlavnom meste kultúry prostredníctvom Kinožurnálu 2013. Cieľom projektu je spropagovať filmovú tvorbu  a Košice -  EHMK publiku v najväčšom kine pod holým nebom v Košiciach. 

Požadovaná dotácia: 13.000 €

Schválená dotácia: projekt podaný, výsledky hodnotenia budú známe v roku 2013

 

Názov projektu: HAND MADE in KosiceSever

Charakteristika projektu: Projekt HAND MADE in KošiceSever je sériou podujatí – trhov ručných prác , ktorých cieľom je vytvoriť inšpirujúce prostredie na prezentáciu, spropagovanie a uchovanie ručnej práce. Výsledkom tvorivých dialógov zručných senioriek zo Severu s mladými umelcami, dizajnérmi a módnymi tvorcami, ktorých na trhy pozveme, budú konkrétne výrobky – bytové či módne doplnky vytvorené spoločne. Chceme obnoviť tradíciu odovzdávania zručností z generácie na generáciu.

Požadovaná dotácia: 7.030 €

Schválená dotácia: projekt podaný, výsledky hodnotenia budú známe v roku 2013

 

Názov projektu: GOOD LIFE – GOTT LIVE

Charakteristika projektu: Zámerom projektu Good Life – Gott Live je prezentovať široký záber umeleckého vyjadrovania legendy česko-slovenského showbiznisu – Karla Gotta. Prostredníctvom jeho hudby, výtvarného prejavu, ale aj sprievodných podnikateľských aktivít ako vône, vína a kávy predstaviť fenomén, ktorý ovplyvnil niekoľko generácií Čechov a Slovákov. Výstava  obrazov,  komorný koncert,  módna prehliadka šiat inšpirovaných jeho výtvarnými dielami, ale aj ochutnávka vín, kávy a prezentácia vôní sa bude konať za osobnej účasti Karla Gotta.

Požadovaná dotácia: 13.960 €

Schválená dotácia: projekt podaný, výsledky hodnotenia budú známe v roku 2013