Obsluhoval jsem anglického krále

Ján Dítě (Oldřich Kaiser) je po 15 rokoch väzenia prepustený na slobodu. Odchádza do pohraničnej oblasti, kde rekonštruuje starý podnik, dláždi cestu a venuje sa podobným aktivitám. Nachádza tu profesora (Milan Lasica) hľadajúceho dobre zvučiace stromy na vypílenie a zároveň aj dievča z polepšovne (Zuzana Fialová), ktorá sa tu ocitla nevedno ako. Ale Ján Dítě sa skôr uchýli do svojej izby, rozostaví zrkadlá a začne rozprávať príbehy zo svojej bohatej minulosti.

Na začiatku jeden cieľ – obsluhovať ľudí, hoci len predávať párky na železničnej stanici. A potom postupne stúpať nahor. Jan Dítě sa dostáva do výčapu, z ktorého si sem-tam odskočí do verejného domu. A potom do hotela Tichota v prírode obsluhovať podnikateľov, ktorí tu robia ťažký biznis alebo generálov v rozmarnej chvíľke. Napokon zakotví v Prahe v hoteli Paríž, kde získa aj rád habešského cisára a potom ide o dom ďalej. Ale stále nezabúda na svoj pôvodný sen – stať sa postupne milionárom a popritom sa oženiť. To, že sa mu do cesty priplietla nemecká dievčina, len skomplikovalo zhoršujúcu sa situáciu v období pred druhou svetovou vojnou. A počas nej je situácia iba horšia, či už v manželstve alebo v živote. A keď sa zdá, že pominie, prichádza komunistický štát, Jan Dítě putuje na začiatok svojho rozprávania a kolobeh života sa uzatvorí...

Obsluhoval jsem anglického králeje filmom dvoch žánrov a je otázne, ku ktorému viac inklinujete. Pokiaľ máte radi viac komédiu, prvá polovica je pre vás a je nakrútená s takou ľahkosťou, že na ňu budete radi spomínať aj pár dní po zhliadnutí filmu. Lenže tento kúsok sa akoby po vzore klasiky Život je krásny mení a v druhej polovici nastupuje dramatická línia o ľudskosti, vnútre človeka, láske rôznych podôb a najmä smutného pohľadu na obdobie druhej svetovej vojny v Čechách. Toto nie je jednoduchý americký kúsok, v ktorom sa vojna rovná určenému počtu obetí a traume po príchode mrzákov či odchode vlasteneckých synov. Nie, druhá svetová vojna v Čechách lezie oveľa hlbšie pod kožu a ukazuje márnomyseľnosť dvoch národov i neskutočné premeny času a spravodlivosti na rôznych stranách. Dramatická línia je dosť silná, no naráža na prístup režiséra, ktorý niekedy chce zľahčovať viac ako by mal. Ale skutočne to nemá jednoduché, pretože táto doba na ľahké sfilmovanie nepraje. A čím viac sa dostávame za polovicu filmu, tým viac dopadajú aj na filmový materiál ťažké kropaje smútku a film sa viac vlečie k svojmu koncu.

Hlavnú úlohu čašníka Jana Dítě stvárnil Oldřich Kaiser, hlavnú postavu v mladšom veku hrá bulharský herec Ivan Barnev, hlavnú ženskú rolu obsadila nemecká herečka Julia Jentsch. Obsadenie rolí považuje Menzel za zásadné. „Nevyberám si hercov, ale hľadám človeka, ktorý má v sebe určitú zraniteľnosť, budí v divákovi empatiu. Tvár človeka, na ktorého sa človek má dve hodiny pozerať, musí byť zaujímavá. Filmový predstaviteľ má mať silnú charizmu. Nemusí vedieť hrať, ale má mať v sebe čosi, čo príbeh filmu ľudsky priblíži.“ vysvetľuje.

 

Obsluhoval jsem anglického krále(ČR/SR,  2006, 120 min.)

 

Réžia: Jiří Menzel

Hrajú: Oldřich Kaiser, Ivan Barnev, Julia Jentsch, Martin Huba, Marián Labuda, Milan Lasica, Josef Abrhám, Jiří Lábus