Zdolali bariéry

Schodiskový výťah v Zariadení opatrovateľskej služby
Klienti zariadenia opatrovateľskej služby boli pri imobilite často odkázaní na pobyt vo vnútri zariadenia. K tomu, aby sa dostali do záhrady, im bránili schody, ktoré nedokázali zdolať. Smutné pohľady starkých rozhodli, že vedúca odboru sociálnych vecí a vedúca zariadenia opatrovateľskej služby, začali konať.
Podarilo sa im vybaviť v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Košiciach a Stropkove kompenzačnú pomôcku - schodiskový výťah, ktorý imobilných klientov vyvezie po schodoch. Celkovo mestská časť doplatila za kompenzačnú pomôcku 660 €. V porovnaní s tým, ako sa prostredníctvom schodiskového výťahu uľahčil život klientom zariadenia opatrovateľskej služby, je to naozaj zanedbateľná suma.

„Veľmi ďakujem za podporu a snahu ÚPSVaR v Košiciach a Stropkove, kde nám boli veľmi ústretoví a nápomocní. Oceňujem ich ľudský prístup a spolupatričnosť, ktorú nám prejavili“ uviedla Zdenka Sloviková, vedúca oddelenia sociálnych vecí.

Smutný príbeh so šťastným koncom

Viete si predstaviť, že ste dlhší čas zavretí iba doma? Žiadne prechádzky, slniečko, nedotknete sa stromu ani kvitnúcej ruže. Je to veľmi smutná predstava. Tri ležiace klientky zariadenia opatrovateľskej služby neboli dávnejšie vonku. Čo im v tom bránilo? Pre nás 10 obyčajných schodov, pre nich však 10 nezdolateľných schodov. Snívali, že sa ešte dostanú do záhrady, nechajú si svoje tváre pohladiť slnečnými lúčmi. Konečne sa dočkali. Schodiskový výťah ich pohodlne vyviezol k vytúženej záhrade. Radosť starkých bola neopísateľná.

„Táto problematika je mi blízka, chápem potreby našich klientov a som rád, že sa nám podarilo zvýšiť komfort nami poskytovaných služieb“ uviedol starosta Marián Gaj.