V Zariadení opatrovateľskej služby na Severe sa dobre cítia nielen starkí, ale aj ich blízki.

Zariadenie opatrovateľskej služby na Severe sa nachádza v jednom z rodinných domov na ulici Ťahanovské riadky. Aj keď z ulice vyzerá nenápadne, interiér si vás získa hneď. „Chceli sme, aby sa u nás klienti cítili príjemne. Je tu ešte veľa práce, ale teší ma, že sme za pomerne krátky čas vytvorili prostredie, kde sa páči aj návštevám.“ Konštatuje vedúca oddelenia sociálnych vecí Zdenka Sloviková.

Návštevy do ZOS prichádzajú obnoveným vchodom pre návštevy z ulice Ťahanovské riadky, na ktorý ako keby sa zabudlo. Aj spustnutá záhrada je dnes už minulosťou. Kvety ale aj zeleninka sú pekným spestrením pobytu starkých v zariadení. S návštevami si radi posedia aj v altánku.

„Pred niekoľkými týždňami sme sa pustili do menšej rekonštrukcie. Farebne sme vymaľovali a sfunkčnili chodbové priestory na prízemí aj v suteréne. Odstránili sme obklad zo stien, ktorý prepúšťal po povodniach z minulosti enormnú vlhkosť. Zabezpečili sme dobudovanie bezbariérového prístupu od vchodového schodišťa smerom do záhrady. A bez schodiskového výťahu, ktorý sme nedávno zabezpečili na to, aby sa aj imobilní klienti mohli dostať do záhrady, si už život v ZOS-ke nevieme ani predstaviť.“ Hodnotí Sloviková.

V ZOS MČ KE-Sever majú klienti k dispozícii 15 lôžok. Pre 14 klientov je k dispozícii 6 izieb, z toho jedna izba je 2 posteľová, štyri izby 3 posteľové a jedna jednoposteľová. V areáli je pekne upravená záhrada s altánkom a bezbariérovými chodníkmi. „Chcem vyjadriť úprimné poďakovanie personálu zariadenia pod vedením vedúcej, ako aj všetkým rodinným príslušníkom, ktorí priložili ruku k dielu, a ktorí tak prispievajú k postupnému naplneniu nášho spoločného cieľa - aby sa všetci klienti u nás cítili príjemne a ako doma.“ povedala vedúca oddelenia sociálnych vecí Zdenka Sloviková.

Podmienky prijatia do ZOS

MČ Košice – Sever poskytuje sociálnu službu pobytovou formou v Zariadení opatrovateľskej služby na určitý čas (24 hod. denne) fyzickým osobám, ktorým už nepostačuje poskytovanie sociálnej služby terénnou formou. Zariadenie opatrovateľskej služby MČ Košice – Sever (ďalej iba „ZOS“) poskytuje celodennú starostlivosť občanom, ktorých zdravotný stav je neliečiteľný a pokročilý, sú osamelí, alebo im ich rodinní príslušníci z rôznych príčin nemôžu zabezpečiť 24 hodinový dohľad a starostlivosť.

Klient musí byť občanom mesta Košice.

Občan, ktorý má záujem o poskytovanie sociálnej služby v zariadení, je povinný podať si písomnú žiadosť o umiestnenie v našom zariadení. V prípade nepriaznivej zdravotnej situácie občana, sú oprávnení podať túto písomnú žiadosť aj jeho príbuzní na oddelenie služieb obyvateľstvu Magistrátu mesta Košice, referát sociálnych vecí, alebo priamo MČ Košice – Sever, oddelenie sociálnych vecí.

Sociálnu službu v zariadení opatrovateľskej služby nemožno poskytovať osobe, ktorej zdravotný stav si vyžaduje ústavnú zdravotnú starostlivosť v zdravotníckom zariadení a takisto v zariadení nemôžu byť umiestnení občania so psychickými poruchami a trpiaci na infekčné choroby, alebo ktorým je nariadená karanténa pre podozrenie z nákazy prenosnou chorobou.