U mne dobrý - nepremieta sa!

Po úspešných Pelíškach či Pupende, nám legendárne české trio Hřebejk – Šabach - Jarchovský opäť prinášajú tradičnú  českú komédiu plnú skvelých hereckých výkonov, pútavého deja a nikdy nekončiaceho humoru. Film U mňe dobrý sa natáčal na Liběnském ostrove, na ktorom sa mal natáčať už  film Pupendo, ale kvôli rozsiahlym povodniam to však nebolo možné. Štáb zamieril  na rieku, ale aj do rôznych dedinských krčmičiek či tržnice vo Vysočanech, kde hlavní predstavitelia zažijú rôzne chúlostivé situácie, pri ktorých nezostane  bez typického úškľabku ani ten najnáročnejší divák. Ak však očakávate veľké komediálne čísla á la „maršal Malinovskij“ budete sklamaní. No napriek tomu je film skvelou oddychovkou pre každého, kto  miluje humor, české filmy a Bolka Polívku.

Film nás vracia späť do deväťdesiatych rokov. Do doby šušťákov, mrkváčov, mariášu a škrupinkárov, ktorí vás oberú o prvé  posledné a ešte sa pri tom aj parádne pobavia. Dej zachytáva príbehy skupiny šiestich kamarátov, rybárov a záhradkárov, ktorí sa stretávajú u Buddyho. Pivo tu čapuje hipisácky krčmár (Jiří Schimtzer), pri stole sedia večne „mŕtvy“ Kája (Miroslav Vladyka) v spoločnosti zaslúženého kúzelníka (Bolek Polívka), s ktorým nikto nechce hrať pre jeho kvalitné triky s kartami. Ich pohoda pri hraní mariášu končí vo chvíli keď sa jeden z nich stane obeťou falošných hráčov z Vysočanskej tržnice. Kamaráti sa rozhodnú vziať spravodlivosť do vlastných rúk a Dannyho parťáci v českom prevedení môžu vyraziť.

Správne obsadenie je polovičným  úspechom  filmu. Toto obsadenie sa náramne vydarilo a režisér Hřebejk si nemohol vybrať lepšie. Originálneho Bolka Polívku nasadil do úlohy vyslúžilého kúzelníka, ktorého ruky pri natáčaní nahradili rukami  skutočného kúzelníka. Do úlohy trošku prispaného Káji obsadil Miroslava Vladyku, ktorý sa vo filme skutočne nedal prehliadnuť a bol asi najväčším prekvapením  vo filme. No predstavte si chlapíka, ktorý pracuje v múzeu, kde dozerá na výstavu gotických obrazov a po ceste domov sa mení na uponáhľaného  „kominára“, ktorý doslova vyhľadáva svadby, aby novomanželom priniesol aj to povestné šťastie, ale samozrejme, že malým úplatkom tiež nepohrdne.  Práve tento chlapík je ústretovou postavou v celom filme a toto je aj zárukou skvelého humoru.

Réžia:

Jan Hřebejk

 

Hrajú:

Bolek Polívka, Jiří Schmitzer, Lenka Vlasáková, Miroslav Vladyka, Josef Somr, Vladimír Javorský, Petr Forman, Dalibor Vinklát, Mario Kubaš, Magdaléna Zelenková, Simona Babčáková, Michaela Mrnková, Hynek Schneider, Václav Kopta, Štefan Chovanec, Boris Hybner, Jakub Kohák, …