TS - Stanovisko MČ Košice – Sever k revitalizácii trhoviska pri OC Merkúr

Na základe medializácie pripravovaného zámeru revitalizácie trhoviska pri OC Merkúr MČ Košice – Sever s cieľom spresniť medializované informácie vydáva nasledujúce stanovisko:  MČ Košice - Sever prevádzkuje trhovisko Merkúr  od roku 1992, kedy jej bol majetok trhovísk zverený do správy Mestom Košice. Od roku 2010 vykazuje trhovisko Merkúr zisk, nie stratu, ako to bolo v minulých rokoch, a to po úprave sadzby poplatkov za trhové stoly a zníženým nákladom za likvidáciu odpadu. MČ Košice - Sever uznáva atraktivitu trhoviska aj vysoký záujem ľudí, kupujúcich aj predávajúcich, oň. V súčasnosti je stav nevyhovujúci, ale nezanedbateľnou je aj kultúra predaja, ktorá jednoducho dnešku nevyhovuje. „Sme si vedomí, že v záujme udržania trhoviska MČ Košice - Sever musí spolupracovať s partnermi – mestom, EEI a majiteľom OC  - PB Kapitálom. Partnerom sú tu samozrejme aj občania tejto mestskej časti. Je potrebné všetky tieto skupiny brať do úvahy. Spolupráca s OC je veľmi dobrá, ak by tu boli konflikty, zajtra by mohli ovplyvniť fungovanie trhoviska negatívnym smerom. MČ Košice – Sever má eminentný a trvalý záujem trhovisko zachovať,“ hovorí starosta M. Gaj.

MČ Košice - Sever si prenajíma priestory toaliet za symbolickú cenu, je to podmienka fungovania trhoviska najmä z hygienického hľadiska. Treba povedať, že aj predajcovia a samotní zákazníci využívajú súkromný pozemok – chodník,  (pasáž), je to súčasťou vlastníctva OC. „Ak by táto možnosť nebola, museli by sme posúvať trhové stoly cca 2 metre smerom do parkoviska a hrozil by kolaps dopravy a parkovania, nakoľko by bol v kolízii peší ťah s parkovaním," prízvukuje starosta a dodáva: „MČ Košice - Sever dostáva niekoľko podnetov a žiadostí mesačne, aby sa predajcovia nerozťahovali, aby stojany s tovarom nebránili vo výhľade na výklad v obchodnom centre a pod. Vždy dôjde k napomenutiu predajcov zo strany MÚ. Sme radi, že vlastník je tolerantný a ústretový a že sme našli spoločnú reč. Všetkým nám ide o jedno: spokojnosť ľudí.“ MČ plánuje využiť pomoc obchodného centra, ktorá bude smerovať k vylepšeniu podmienok predaja. Ako ďalej spomenul starosta M. Gaj: „ MČ Košice - Sever je samozrejme oboznámená s prvotným zámerom investora, ktorý je 3-4 roky starý – prístavba  a nadstavba OC, odkúpenie parkoviska. Tento zámer bol odmietnutý priamo obyvateľmi, neodporučila ho ani MČ Košice - Sever ani Magistrát mesta Košice na spoločnom rokovaní v tejto veci.“

„V predloženej petícii, ktorá sa organizuje v priestoroch trhoviska Merkúr, nie sú celkom správne informácie. Dňa 17.2.2015 sa na MÚ na zasadnutí Komisie rozvoja o tomto probléme rokovalo, pripomínam, že aj  za účasti obyvateľov a iniciátorov petície. Jasne bolo preukázané, že z investičného hľadiska zo strany investora nejde o nadstavbu ani prístavbu, ale o revitalizáciu priestorov ako celku – fasády, okien, chodníkov a vytvorenie priečelia. Tým sa zatraktívni a skultúrni celý priestor a dostane sa na úroveň hodnú súčasnosti,“ doplnil starosta.

Žiadosť momentálne čaká na prerokovanie na Magistráte mesta Košice, na Útvare hlavného architekta. Na komisii bolo predstavené variantné riešenie premiestnenia trhových stolov z ľavej strany na pravú, bližšie k zeleni a bytovému domu. Samotní obyvatelia bytového domu boli proti tomu, aby sa trhovisko premiestnilo bližšie k zeleni, argumentovali  nevhodným zásahom do zelene, zápachom, zvýšeným neporiadkom. Následným variantom  bolo premiestniť trhovisko na západnú stranu (za budovou pošty) s tým, že všetky stoly budú tam, len 6 - 7 stolov ostane v prednej časti, vedľa pošty okolo schodísk, a tým bude zachovaný predaj ovocia a zeleniny. Zvyšný sortiment, drobný tovar, kozmetika, oblečenie, sa presunie do zadnej časti.  MČ samozrejme berie do úvahy aj príjmy z tohto trhoviska, čo nie je malá čiastka.

Čo sa týka parkovania, na základe platnej nájomnej zmluvy je parkovací systém v réžii spoločnosti EEI a mesta Košice. Na úrovni mesta prebehlo rokovanie s EEI, kde má MČ Košice - Sever informáciu, že tam bude rampový systém, pričom pre návštevníkov OC bude prvá hodina parkovania zdarma a možnosť parkovania pre obyvateľov priľahlého obytného domu vo večerných hodinách zdarma.  Rozšírila by sa kapacita statickej dopravy. Systém  parkovania nevie MČ Košice - Sever ovplyvniť.

Vizualizácia revitalizácie bude predstavená v utorok, 17.3.2015, v priestoroch zasadačky MÚ Košice - Sever o 16,00 hod.

Revitalizáciou tohto priestoru vznikne moderná, kultúrna pasáž, priestor hodný súčasnosti. „V tomto súhlasíme s petičným výborom. Samotný sortiment predávaný na trhových stoloch nekorešponduje s charakterom a duchom trhoviska. Trhovisko nie je kamenný obchod,“ hovorí starosta M. Gaj.

Z iniciatívy starostu MČ Košice – Sever a Komisie rozvoja sa bude pre všetkých záujemcov konať dňa 17.3.2015 o 16,00 hod. neformálne stretnutie v priestoroch zasadačky MÚ Košice - Sever, za účasti investora – PB Kapitálu a Útvaru hlavného architekta za mesto Košice. Týmto pozývame na toto stretnutie všetkých občanov a širokú verejnosť.