Rozhodnite o Bankove!

Foto Bankov

Milí priatelia prírody, iste aj vy radi vo svojom voľnom čase navštevujete naše prímestské parky, Bankov a Ťahanovský les a ich budúcnosť vám nie je ľahostajná. Preto prosím, nájdite si chvíľočku na vyplnenie krátkych dotazníkov, týkajúcich sa vašich skúseností, prípadne návrhov pre ich postupné zveľaďovanie, pošlite ich ďalej, aby ich mohlo vyplniť čo najviac ľudí. Aj váš názor nás zaujíma! Výsledky dotazníkov budú zohľadnené pri štúdiách oboch riešených území, ktoré budú spracované v rámci projektu Periurban.

Prosím, pre vyplnenie dotazníka pre lokalitu lesoparku Bankov kliknite na: http://form.cherrysro.com/id/primestsky-lesopark/

Dotazník pre lokalitu lesoparku Ťahanovský les nájdete na: http://form.cherrysro.com/id/primestsky-lesopark-tahanovce/

Čo je PERIURBAN?

Projekt prímestských parkov PERIURBAN je nadregionálnym projektom spolupráce financovaný Európskym fondom regionálneho rozvoja, ktorý podporuje výmenu skúseností a osvedčených postupov medzi manažérmi riadiacimi prímestské parky v celej Európe. Tento medzinárodný projekt spolupráce je zameraný na navrhovanie modelov a politík, ktoré skvalitnia riadenie prímestských prírodných území a ich vzťahu k mestu vyvážením tlakov, ktorým sú vystavené (mestské vplyvy, množstvo ľudí, atď.) so špecifickým dôrazom na zachovanie ich biodiverzity. Mesto Košice je od roku 2010 jedným zo 14 partnerov projektu z jedenástich štátov Európy.

Odporúčané linky pre získanie podrobnejších informácií o projekte PERIURBAN:

http://www.kosice.sk/article.asp?id=8058

www.periurbanparks.eu

www.fedenatur.org

V rámci pilotného projektu PERIURBAN boli vybrané 2 územia košického lesoparku - Bankov a Ťahanovský les, pre ktoré je navrhované doplnenie potrebných funkcií pre ich ďalší rozvoj a zveľaďovanie. Pre tento účel bol spracovaný dotazník, ktorý obyvateľom Košíc umožňuje vyjadriť svoj názor a podrobne popísať svoju predstavu o tom, ako by malo toto územie vyzerať.

Lesopark Bankov

Je tradičným historickým miestom oddychu Košičanov a svojím charakterom slúži pre víkendovú rekreáciu obyvateľov celého mesta. V lesoparku je priestor pre rôzne športové a voľno-časové aktivity, vybudované sú služby a infraštruktúra. Spoločným cieľom projektového tímu a MÚ mestskej časti je zainteresovať maximálny počet obyvateľov s cieľom získať čo najviac informácií o ich potrebách a predstavách, ktoré budú prínosom pri príprave návrhu na skvalitnenie tohto územia a zapojiť ich takto do jeho ďalšieho zveľaďovania.