Rok 2012 bol pre Sever prelomový

Verejné financie na konkrétne projekty pre ľudí

Rok 2012 hodnotím ako štart realizácie prvých viditeľných aktivít v investičnej výstavbe a projektov v službách, ktoré mestská časť poskytuje nielen občanom na Severe. Nové parkovacie miesta, rekonštrukcie detských ihrísk a moderná Kancelária prvého kontaktu sú toho dôkazom.“ hodnotí starosta MČ Košice – Sever  Marián Gaj.

58 parkovacích miest na Obrancov mieru sa postavilo v novembri  za 36.000€. „Viem, že by sme potrebovali viac parkovacích miest, no brzdí nás legislatíva a financie. Neviem si zvyknúť na zdĺhavú byrokraciu pri stavebnom konaní. 5 – 6 mesiacov trvá celý schvaľovací proces na to, aby sme parkovisko postavili za tri týždne.“ Konštatuje starosta Gaj.

Deťom a rodičom na Krupinskej ulici na Kalvárii sa odovzdalo do užívania detské ihrisko, na rekonštrukciu ktorého sa preinvestovalo 3.000€. V minulom roku sa začalo s revitalizáciou detského ihriska na Polianskej ulici za 20.000€ a ihriska pre všetky generácie na Hroncovej ulici za 22.000€, ku ktorému pribudne za 13.000€ aj venčovisko.

Rozsiahlejšími opravami prešlo aj Zariadenie opatrovateľskej služby na Ťahanovských hriadkoch. V súčasnosti je z úrovne mesta, ale najmä klientov hodnotené ako jedno z najlepších v meste.

Senior dom na Severe v budove na Obrancov mieru 2 sa v minulom roku stal miestom stretávania sa staršej generácie na základe záujmov. Budova sa vynovila a nastavil sa nový systém prevádzkovania. „Mrzí ma, že prevádzka Senior domu po novom sa neujala. Plne akceptujem požiadavky, zvyklosti a obyčaje seniorov z minulosti. Som rád, že sme zaktivizovali túto komunitu a aj v tomto roku sa budem snažiť presvedčiť poslancov, aby seniorské aktivity podporili minimálne tak ako v roku 2012.“ Konštatuje starosta Gaj.

Mestská časť Košice - Sever sa v roku 2012 zapojila do viacerých výziev a žiadala grantové peniaze na niektoré svoje aktivity. Celkovo bolo podaných 11 projektov v hodnote viac ako 70.000€. Medzi žiadosťami je aj projekt Hokejového mestečka, ktorý na Amfik v minulom roku opäť prilákal tisíce divákov. V roku 2012 sa na Severe v rámci plánu komunitnej spolupráce zorganizovalo niekoľko podujatí pre deti, mládež a rodičov /MDD na Bankove, letný prímestský tábor, trhy ručných prác/ a aktivizujú sa aj rôzne záujmové komunity pri realizácii podujatí.

Vytvorenie pracovnej skupiny pre koncepciu rozvoja MČ bola poslaneckou iniciatívou. Jej cieľom je aj pri rozvoji územia zachovať kvalitu bývania, životného prostredia, zelene, aj pre budúce generácie a stanoviť podmienky resp. upraviť regulatívy v súčinnosti so všetkými kompetentnými.

Dobrou správou je, že trhoviská na Mieri a Merkúri po dlhom čase prinášajú do miestnej kasy zisk. Tržby sa za posledné dva roky vďaka novým pravidlám prenájmu a predaja viac ako zdvojnásobili.

Prehľad tržieb trhovísk na Severe

Rok 2010     15.044€

Rok 2011     27.524€

Rok 2012     35.792€

MÚ urobil v minulom roku aj presné mapovanie pozemkov v katastri Severné mesto. Výsledkom bude usporiadanie  vlastníckych vzťahov u sporných pozemkov.  S ukončením sa ráta koncom marca 2013.

Snažíme sa šetriť kde sa dá. Hospodárnosť, efektívnosť, účelnosť a účinnosť vynaloženia verejných prostriedkov sú našimi prioritami. Mrzí ma, že s poslancami miestneho zastupiteľstva máme rozdielne názory.“ Hodnotí prednosta MÚ Jaroslav Polaček. V minulom roku sa ukončil proces reorganizácie úradu. Náklady na chod úradu sa tým oproti roku 2011 znížili o 8%.