Poslanci rozhodli o uráne aj o rozpočte na rok 2013

Na ostatnom zasadnutí Miestneho zastupiteľstva Mestskej časti Košice – Sever bolo rušno. Kým inokedy sa do prezenčnej listiny zapisovali väčšinou len poslanci a zamestnanci miestneho úradu, tentoraz bola pomerne malá zasadačka zaplnená aj občanmi. Neobvyklý záujem verejnosti a médií o rokovanie miestnych poslancov vzbudilo prejednanie stanoviska mestskej časti k plánovanej ťažbe uránu v lokalite Kurišková. Medzi zúčastnenými boli aktivisti, ktorí ťažbu a geologický prieskum rezolútne odmietajú a aj skupina geológov prezentujúca pozitívny význam prieskumu pre spoločnosť.

Po búrlivej diskusii poslanci mestskej časti nakoniec prijali uznesenie v tomto znení:

Miestne zastupiteľstvo MČ Košice – Sever

  1. nesúhlasí s geologickým prieskumom a prípadnou ťažbou uránu v lokalite Jahodná - Kurišková, katastrálne územie Kamenné a odmieta všetky aktivity, ktoré by mohli smerovať k banskej činnosti v uvedenej lokalite a tým poškodzovaniu životného prostredia a ohrozenia zdravia obyvateľov v Mestskej časti Košice - Sever
  2. žiada starostu Mestskej časti Košice - Sever, aby bezodkladne informoval poslancov i obyvateľov MČ Košice - Sever o všetkých skutočnostiach súvisiacich s výsledkami geologického prieskumu a iných aktivít smerujúcich k získaniu povolenia na geologický prieskum, resp. ťažbu uránu v uvedenej lokalite
  3. žiada starostu Mestskej časti Košice - Sever, aby v mene MČ Košice - Sever podal podnet na Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky na preskúmanie rozhodnutia o pokračovaní geologického prieskumu v lokalite Jahodná - Kurišková.

Ďalším dôležitým bodom rokovania miestneho zastupiteľstva bol rozpočet na rok 2013. Mestská časť Košice – Sever by mala podľa návrhu rozpočtu hospodáriť s celkovými príjmami 1.217.448 €, čo je o zhruba  30.000 €  menej ako v roku 2012. Výpadky v príjmoch spôsobili najmä znížené výbery poplatkov za výherné automaty.

Z celkových príjmov mestskej časti je len približne tretina z podielových daní, zbytok  650.217 € tvoria transfery na sociálne služby  a iné príjmy. Podielové dane, ktoré v celkovej hodnote 456.657 € mesto v tomto roku pridelilo Severu v rovnakej výške ako minulý rok, úrad navrhoval prerozdeliť  aj na výstavbu detských ihrísk, venčovísk, najnutnejšie opravy športovísk alebo nové parkovacie miesta.

Rozpočet rátal s výstavbou detského ihriska na Národnej triede alebo v Parku duklianskych obetí za 14.750 eur, ďalších 15.000 eur malo ísť na venčovisko na Vodárenskej. Nové parkovacie miesta mali vyrásť na Vodárenskej ulici za 28.000 eur, na nevyhnutné opravy jám a výtlkov malo ísť 10.000 eur.  Na kultúrne aktivity úrad navrhoval vyčleniť z rozpočtu takmer  10.000 eur. Poslanci si nakoniec schválili vlastný návrh, v ktorom zahrnuli svoje odmeny na úkor investícií a rozvoja.

„Poslanci odsúhlasili rozpočet, ktorý ohrozí fungovanie mestskej časti. Neopravia sa jamy a výtlky,  detské ihriská, nesprevádzkuje sa  Rodinné centrum a Senior dom bude treba pravdepodobne kvôli nedostatku financií na prevádzku zavrieť. Mrzí ma, že poslanci povýšili svoje odmeny nad záujmy občanov mestskej časti.“ Konštatuje starosta Marián Gaj.

Proti vyplácaniu odmien poslancom bola aj petícia takmer  500 občanov Severu, ktorú na zastupiteľstve  predložil občan Ján Majoroš. Poslanci ju zaradili do rokovania po schválení nového odmeňovacieho poriadku. Podľa neho si prerozdelia zhruba 55 tisíc eur.