Odpratanie čiernych skládok platíme všetci

 „Dovoľujem si Vás poprosiť o riešenie situácie so smetiskom na Zoborskej ulici v Košiciach. Je to vstupná brána pre mnohých turistov smerujúcich na Košický hrad, ako aj do okolitej prírody a začína to tam vyzerať ako na skládke odpadov. Verím, že všetci máme záujem, aby sa Košice ako Európske hlavné Mesto kultúry prezentovalo inak ako na priložených fotografiách. Ďakujem. M.“ píše jeden zo Severanov. Je to len jeden z prípadov čiernych skládok, ktoré rieši Oddelenie rozvoja MÚ MČ Košice – Sever na území Severu pravidelne.

 „Vznikajú nové lokality s čiernymi skládkami a je až zarážajúce, kde všade nachádzame odpad,“ konštatuje vedúci oddelenia Ján Hučko. „Likvidáciu týchto skládok nakoniec aj tak zaplatíme vo forme poplatku za odpad. Ak si niekto myslí, že ušetril, lebo odpad z jeho stavebných úprav skončil v lesíku na okraji mesta, nevidí všetky súvislosti a neuvažuje ani o tom, že jeho deti a vnúčatá by sa radi v tom lesíku prešli či bicyklovali. Taktiež firma, ktorá realizuje stavebnú činnosť kalkuluje v cene prác aj likvidáciu odpadu, ktorú zaplatíme. Je len na každom z nás, či sa zaujímame, ako náš odpad skončil, lebo jeho likvidáciu zaplatíme ešte raz ako čiernu skládku. Okrem pravidelne rozmiestňovaných veľkokapacitných kontajnerov sú zriadené tri zberné dvory, kam je možné bezplatne odpady odniesť. Nerozumiem, že si niekto dá námahu odviezť stavebnú suť na odľahlé miesto namiesto toho, aby to zadarmo urobil priamo v meste v niektorom zo zberných dvorov. Životné prostredie tvoríme, chránime, ale aj znečisťujeme spoločne my všetci a je len na nás, v akom budeme žiť a aké zanecháme našim deťom. “

Oddelenie rozvoja MÚ MČ Košice – Sever na základe vlastných zistení , podnetov mesta, Obvodného úradu ŽP či občanov v tomto roku už riešilo niekoľko rozsiahlych čiernych skládok. Fotodokumentácia ilustruje ako si niektorí z nás predstavujú „zveľaďovanie“ životného prostredia v meste a jeho okolí.  

 

Zberné dvory nájdete priamo v meste

Pri bitúnku v MČ Košice - Juh, na Popradskej a v centre mesta na Jesenského ulici. Zberné dvory sú otvorené počas pracovných dní od 9.00 do 17.00 hodiny a v sobotu od 8.00 do 15.00 hodiny.

http://kosit.sk/informacie-pre-verejnost/zberny-dvor/

http://kosit.sk/wp-content/uploads/2012/03/pokyny_pre_obcana_2010.pdf

 

Čierne skládky nahláste !

Ak nájdete čiernu skládku, nahláste ju. Oznámiť ju môžete mestu, Obvodnému úradu, ale aj mobilom. Podrobnosti nájdete na www.trashout.me. Túto iniciatívu podporuje aj Ministerstvo životného prostredia SR.