Na Aničke opäť po roku horelo, dôvodom bolo vypaľovanie trávy

Včerajšiemu požiaru na Aničke pri Kostolianskej ceste, ktorý sa rozšíril až na plochu 150.000 metrov štvorcových a spôsobil škody za takmer 1.500 eur, zabránili 3 cisterny a 12 hasičov Hasičského a záchranného zboru v Košiciach. Podľa informácií Krajského hasičského a požiarneho zboru v Košiciach je predpokladanou príčinou požiaru úmyselné zapálenie neznámou osobou. Vďaka rýchlemu zásahu, ale aj pooraným susediacim pozemkom sa zabránilo, aby sa požiar šíril ďalej.

Mestská časť Košice – Sever upozorňuje, že plošné vypaľovanie tráv a porastov zakazuje zákon o ochrane pred požiarmi, ale aj zákon o ochrane prírody a krajiny a zákon o odpadoch. Zo zákona o odpadoch vyplýva tiež zákaz zneškodňovať, teda aj spaľovať biologicky rozložiteľný odpad zo záhrad a z parkov vrátane odpadu z cintorínov a z ďalšej zelene.

Porušenie zákona o ochrane pred požiarmi plošným vypaľovaním trávy alebo porastov môže stáť bežného občana do 331 eur. Ak by sa však tohto priestupku dopustila právnická alebo fyzická osoba, teda podnikateľ, pokuta môže dosiahnuť 16 596 eur. Sankcie hrozia aj za porušenie zákona o odpadoch, občan môže v tomto prípade dostať pokutu 166 eur, právnická osoba do 16 596 eur. V prípade, ak ľudia spôsobia požiar, hrozí im okrem pokuty aj trestné stíhanie.

Každý rok sa nájdu nezodpovední jednotlivci, ktorí tento zákaz nerešpektujú. Poškodzujú tak životné prostredie a ohrozujú seba i okolie. Ak sa niekto stane svedkom vypaľovania trávy a lesných porastov, a teda porušenia zákona, mal by to nahlásiť na políciu na číslo 158, prípadne na mestskú políciu na číslo 159.