Miestne zastupiteľstvo skončilo predčasne, poslanci neboli uznášaniaschopní

Včerajšie 14 Miestne zastupiteľstvo Mestskej časti Košice – Sever, trvalo kratšie ako by malo. Po tom čo, v bode 20. Rôzne, klesol počet poslancov pod 12, vyhlásila mandátová komisia, že zastupiteľstvo už nie je uznášaniaschopné, na základe čoho starosta rokovanie ukončil.

Rokovanie podľa programu
Na začiatku schôdze poslanci doplnili pôvodný program navrhnutý starostom o body:

  • Informácia z komisie dopravy, výstavby, investícií a životného prostredia,
  • Osobnosť Severu Ján Mathé,
  • Spracovanie komparatívnej analýzy mestských častí a Severu,
  • Návrh na zrušenie uznesenia Miestneho zastupiteľstva č. 45/2011 o Redakčnej rade.

Z programu rokovania bol tiež pred rokovaním a bez diskusie poslancami vylúčený bod 18. Návrh zmeny Programového rozpočtu MČ Košice – Sever na rok 2012. Navrhovateľ starostovi a poslancom stiahnutie odôvodnil tým, že sa návrhom nezaoberala Miestna rada. Tá však na svojom poslednom plánovanom zasadnutí 20.6.2012 nerokovala, nakoľko nebola uznášaniaschopná. Finančná komisia pri miestnom zastupiteľstve nenavrhla, na svojom rokovaní 26.6.2012, žiadne úpravy materiálu a ako celok ho neodobrila.

Schválený záverečný účet
Miestne zastupiteľstvo podľa očakávania schválilo Záverečný účet Mestskej časti Košice - Sever za rok 2011 s výhradami. Rovnako schválilo harmonogram kontrolnej činnosti miestnej kontrolórky, ako aj harmonogram poslaneckých dní. Zastupiteľstvo vyjadrilo podporu obyvateľom Severu pri ochrane ich práv v oblasti domovej zástavby.

Na svoje ďalšie rokovanie posunulo Návrh VZN o symboloch, tak aby sa k nemu verejnosť mohla vyjadriť v zákonom stanovenej lehote, ako aj bod o zásadách finančnej kontroly.

Plat starostu poslanci nekomentovali
Poslanci vzali na vedomie informáciu o zákonnom navýšení minimálnych platov miestnej kontrolórky a starostu mestskej časti. Bohužiaľ stiahnutím bodu o zmene rozpočtu nedošlo k úprave a finančnému krytiu týchto ako aj mnohých iných položiek.

Aj seniorom sa ušlo
Na aktivity Seniorov, teda na zájazdy, púte a kultúrne akcie mimo Senior domu, poslanci napokon nezabudli. Vo svojej zmene rozpočtu našli v položkách výstavby ihrísk, jednorazových dávkach v hmotnej núdzi a energiách Denného centra, ktorého súčasťou je aj Senior dom, spolu 3000 Eur. Oproti návrhu starostu tak tieto prostriedky nepresunuli z poslaneckých odmien. Nedoriešená zostala otázka správy Senior domu, ktorej neprefinancovanie zrejme povedie k zatvoreniu Senior domu na Severe.

Seniori sa tak po roku opäť môžu tešiť na obľúbené aktivity, ktoré bez pomoci Severu neboli schopní sami vyfinancovať. Bohužiaľ ani tento rok sa opäť nenašli prostriedky na uctenie si jubilantov na Severe. Pri tejto príležitosti starosta Marián Gaj verejne zagratuloval najstaršej Severanke, pani Mosáthovej, ktorá v uplynulých dňoch oslávila 103 rokov.

Najbližšie plánované rokovanie Miestneho zastupiteľstva Mestskej časti Košice – Sever sa uskutoční 19.9.2012.