Mestská časť žiada o takmer 30 tisíc eur na kamerový systém

Mestská časť Košice – Sever sa chce uchádzať o dotáciu zo štátneho rozpočtu na financovanie projektov v oblasti prevencie kriminality pre rok 2014 na základe výzvy Rady vlády Slovenskej republiky pre prevenciu kriminality, na ktorú je vyčlenených celkovo 1 328 000 €. Mestská časť Košice – Sever žiada o dotáciu 27 227,32 €, pričom projekt spolufinancuje 20% z celkového rozpočtu.

 

Zámerom projektu je rozšírenie kamerového systému Mestskej polície Košice aj do mestskej časti Košice – Sever, na území ktorej v súčasnosti MsP nemá žiadne kamery. Projekt  ráta v prvej fáze so 4 novými bezpečnostnými HD kamerami a vybudovaním novej trasy optickej siete, ktorá sa pripojí do existujúcej siete MsP.  Kamery budú pripojené priamo na záznamové a operačné centrum MsP, kompatibilné so systémom a tak sa stanú jeho plnohodnotnou súčasťou.

Kamery budú umiestnené na verejne prístupných miestach  a priestranstvách, na miestach, kde dochádza k zvýšenému výskytu osôb s asociálnym správaním ako aj miesta, kde dochádza k zvýšenému počtu priestupkov a prípadov porušovania právnych predpisov SR. Ide o Námestie Jána Mathého, ZŠ Polianska, ZŠ Hroncova a Sládkovičovu ulicu. MČ predpokladá, že na týchto miestach sa zvýši ochrana majetku MČ ako aj iných fyzických a právnických osôb. Týmto projektom sa začne budovanie súvislého kamerového systému na území MČ, ktorý bude monitorovať Sever na viacerých miestach a prispeje tak k zvýšeniu pocitu istoty, bezpečnosti a spokojnosti obyvateľov a návštevníkov MČ.

V prípade, že bude MČ Košice – Sever úspešným žiadateľom, s inštaláciou kamier by sa malo začať od marca, resp. apríla 2014.

Námestie Jána Mathého, kde je situované trhovisko, obchodné centrum, ktoré využívajú nielen obyvatelia MČ KE – Sever a zároveň je toto miesto dopravnou tepnou, ktorá vedie na rôzne sídliská aj  v iných mestských častiach mesta Košice, je jedinou prístupovou komunikáciou na Sídlisko Podhradová a je prestupnou stanicou rôznych spojov mestskej hromadnej dopravy, ktorú denne využije niekoľko tisíc obyvateľov mesta Košice. Kamera bude situovaná na trakčnom vedení v správe DPMK.

ZŠ Polianska, ktorú navštevuje približne 1500 detí, a zároveň športovisko a detské ihrisko v areáli školy, ktoré je dostupné aj širokej verejnosti. Zámerom umiestnenia kamery je chrániť bezpečnosť školopovinných detí a ochrániť majetok MČ KE – Sever, ktoré  je pravidelne poškodzované vandalmi. Kamera bude situovaná na budove základnej školy.

ZŠ Hroncova, ktorú navštevuje približne 1000 maloletých detí a zároveň neďaleký park, ktorý bol revitalizovaný tento rok. Zámerom umiestnenia kamery je chrániť bezpečnosť školopovinných detí a ostatných obyvateľov, ktorí navštevujú park a ochrániť majetok MČ KE – Sever. Kamera bude situovaná na výškovej bytovke Spoločenstva vlastníkov bytov.  

Ulica Sládkovičova, kde sa nachádzajú sociálne byty. Táto lokalita je častým cieľom výjazdov MsP a zároveň sa nachádza v bezprostrednej blízkosti kultúrnej pamiatky Cintorína sv. Rozálie. Zámerom umiestnenia bezpečnostnej kamery na tomto mieste je chrániť občanov danej ulice, ale aj okolitých ulíc pred osobami, ktoré sa dopúšťajú trestných činov a priestupkov alebo inak ohrozujú ich zdravie a bezpečnosť. Kamera bude umiestnená na bytovke, ktorá je majetkom Mesta Košice.

Vybudovaním kamerového systému v MČ KE – Sever sa rozšíri kamerový systém mesta Košice. Inštaláciou 4 bezpečnostných kamier sa začne výstavba súvislého kamerového systému, ktorý bude monitorovať mestskú časť na viacerých miestach:

  1. Amfiteáter – od budovy na areál, parkovisko, okolie,
  2. Zoborská ulica – severná časť pri vyústení Ďumbierskej smerom na verejné priestranstvo (miesto pravidelného vzniku nelegálnych skládok odpadu),
  3. OC Merkúr – od budovy na rohu pri vjazde na parkovisko, smerom na parkovisko, trhovisko, ulicu Němcovej,
  4. OC Beta – od budovy smerom k parkovisku, prechod ku základnej škole,
  5. Konečná električiek pri štadióne Lokomotívy – centrálne pri strede križovatky,
  6. Anička – 3 ks - pri Rybe, pred detským svetom, pri prameni,
  7. Horný Bankov – otočka autobusu MHD,
  8. Kalvária – 2 ks pri kostole, v strede pri vyústení ul. Za Amfiteátrom,
  9. Park Komenského východ – pred poliklinikou Sever,
  10. Park Komenského západ – v strede,
  11. Križovatka Komenského – Letná smerom od krčmy Letná,
  12. Križovatka Cesta pod Hradovou - Polianska – pri OC, zastávka MHD, bankomat,
  13. Crow aréna (zimný štadión) 2 ks – priestranstvo pred vstupom a križovatka, Kostolianska – Kavečianska - Vodárenská
  14. Hrad Hradová – 2 ks pohľad na rekonštruované časti, vyhliadková veža.