Meníme stratégiu informovania občanov o stavebných aktivitách

Miestny úrad je v ostatnom čase zavalený sťažnosťami a petíciami Severanov proti stavebným aktivitám a rozhodnutiam. Občania sa často cítia poškodení a nechápu, prečo sa k stavbe v susedstve nemohli vyjadriť, hoci to ovplyvní komfort a úroveň ich bývania. Aj keď má agendu povoľovania stavieb v MČ Košice – Sever v kompetencii stavebný úrad mesta Košice, mestská časť chce pristupovať k riešeniu tejto otázky aktívne.

„Zmenili sme myslenie, nie je nám ľahostajný osud občanov, ktorí sa často až po lehote dozvedia o pripravovaných stavbách. O svojom zámere zverejňovať informácie nad rámec našich povinností sme podrobne  informovali poslancov miestneho zastupiteľstva“ uviedol Jaroslav Polaček, prednosta MÚ.

Vyjadrenia k stavbám budú posudzované prísnejšie
Vyjadrenia Severu k pripravovaným stavbám budú zohľadňovať stanovisko občanov dotknutej lokality. V praxi to bude znamenať, že Sever po zverejnení oznámenia o stavbe bude očakávať stanoviská občanov, ktorí bývajú v susedstve navrhovanej stavby. Po posúdení a vyhodnotení ich stanovísk vydá miestny úrad stanovisko k stavbe, ktoré zašle na príslušný stavbený úrad.

„Aj keď nemáme relevantný dosah na povolenie stavby a sme len dotknutým orgánom, informovaním o pripravovaných stavbách sa snažíme čo najviac pomôcť obyvateľom pri obhajovaní ich práv a to tak, že ich zohľadníme v našom stanovisku pre príslušné úrady“ skonštatoval starosta Marián Gaj.

Informácie až domov
O stavebných aktivitách bude Sever informovať na www.kosicesever.sk ako aj facebooku. O významných stavebných aktivitách budú nielen dotknutí občania, ale aj širšia verejnosť v danej lokalite informovaní poštovou zásielkou, prípadne letákom zo Severu.

Aby ľudia vedeli
Keď niekto z vášho okolia začne stavať, ale podľa zákona nie ste účastníkom konania, stavebný úrad vás nemá povinnosť prizvať ku konaniu. Často, keď vás od stavbychtivého suseda delí len jedna malá parcelka, či ulica, sa o jeho zámere nedozviete. Zákon hovorí jasne, nie ste účastníkom konania. Sever však na vaše stanovisko prihliadať bude a zohľadní ho v svojom záverečnom vyjadrení pre stavebný úrad.

Sever bude zverejňovať:
- Oznámenia o začatí územného a stavebného konania,
- Zámery a žiadosti stavebných aktivít na území MČ Košice – Sever,
- Rozhodnutia o umiestnení stavby,
- Stavebné povolenia,
- Oznámenia k stavebným úpravám a drobným stavbám.

Bližšie informácie nájdete na www.kosicesever.sk/stavebne-aktivity. Sekcia je v súčasnosti spustená v dočasnom režime. Pre väčší komfort pripravujeme jej úpravu tak, aby si občan mohol jednoducho, podľa lokality – ulice, vyhľadať stavebné aktivity vo svojom susedstve.