MDD - oslavovať, či nie?

S myšlienkou Medzinárodného dňa detí sa po prvýkrát stretávame v roku 1925 na Svetovej konferencii pre blaho detí (World Conference for the Wellbeing of Children) v Ženeve, v Švajčiarsku. Cieľom je urobiť všetkým deťom radosťa zároveň poukázať na problémy týkajúce sa detí vo sveteU nás sa tento sviatok slávi od roku 1952, nikto však presne nevie prečo bol priradený práve k 1. júnu. Spolu so Slovenskom si tento deň osvojilo viac ako 21 krajín sveta.

V súčasnosti sa na verejnosti polemizuje či oslavovať, alebo nie? Ak áno tak ako, s kým a kde? Viacerí sa prikláňajú k názoru, že ide o prežitok zo socializmu, iní tvrdia, že sa tento sviatok skomercionalizoval ako mnoho ďalších a je využívaný na odľahčenie peňaženiek rodičov a starých rodičov. 

Riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice, Iveta Hurná: „Deti sú to najcennejšie čo máme. Možno ako jediné sú naozaj vďačné za všetko, nechcú pritom veľa.... trochu lásky, pozornosti, ochotu načúvať im a k tomu pridať milé slovo. Ich duševný rozvoj a správne napredovanie je na nás dospelých a to by sme si mali pripomínať nielen 1. júna, ale každý deň v roku. Preto venovať im tento jediný deň, užiť si ho s nimi a trochu popri tom spomaliť je to najmenej, čo pre nich môžeme urobiť. Knižnica pre mládež mesta Košice preto rozhodne oslavovať bude. V rámci celého mesiaca jún pripravila pre svojich čitateľov množstvo zaujímavých podujatí.“ 

Na deti čakajú atraktívne podujatia a sladké odmeny. Tie sú určené pre malých čitateľov ako ich zaslúžená odmena za lásku ku knihám a vzdelávaniu sa vôbec, ale aj napr. za prvú samostatne prečítanú knihu, za snahu a čitateľské pokroky. Chýbať nebudú overené večerníčkové čítania a zábavno-súťažné popoludnia aj knižničné novinky - potulky s dobrou knihou po prírode a skupinové čítania na lavičkách či v parkoch.

Pre deti na Severe pripravili podujatie v pobočke KMK na Nám. J.Mathého 1.

Keď pôjdeš horou- alebo Putujeme Chodníkom zvedavých myšiek

Mimoškolská pobočka Knižnice pre mládež mesta Košice na Nám. J.Mathého 1 pripravila I. ročník čítania v prírode na motívy knihy Ľ Ondrejova - 3.jún 2013 v čase od 8.00 do 12.00 hod. si prváčikovia zo ZŠ Polianska otestujú svoje vedomosti o prírode získané z kníh cestou po lesnom chodníčku na Alpinku.