Kvôli prepadnutej ceste na Bankov bola dnes vyhlásená mimoriadna situácia v meste

Košický primátor Jaroslav Polaček vyhlásil dnes od 13.00 hod. mimoriadnu situáciu na území mesta.

Dôvodom je odtrhnutá a zosunutá krajnica na 80 metrov dlhom úseku pravého pruhu cesty v smere od mosta nad Čermeľským potokom na Bankov.

Vzhľadom na bezprostredné ohrozenie života a zdravia obyvateľov rokoval dnes Krízový štáb mesta Košice. Jeho členovia mali k dispozícii aj operatívnu geologickú správu od spoločnosti Geo Slovakia, ktorej pracovníci boli odvčera spolu so zástupcami magistrátu priamo na poškodenom úseku cesty.

 

„Vplyvom počasia došlo v smere na Bankov k poklesu pravej časti vozovky vzniku trhlín v asfalte a odtrhnutiu krajnice. Tým došlo k ohrozeniu života, zdravia a majetku. Je to úzka cesta postavená čiastočne v záreze a čiastočne v násype. Ak by nastali nepriaznivé poveternostné vplyvy ako je dážď alebo mráz, dôjde k zosuvu časti komunikácie,“ uviedol počas zasadnutia Krízového štábu mesta riaditeľ Geo Slovakia Vladimír Fabian.

 

Čaká sa na geologický prieskum a vrty

V najbližších dňoch sa na mieste uskutoční podrobný geologický prieskum, ktorého súčasťou budú aj prieskumné vrty. Na základe jeho výsledkov sa určí rozsah prác, ktoré bude potrebné vykonať, aby bola doprava na tomto úseku opäť bezpečná. Mesto bude pravidelne monitorovať vzniknutú situáciu a konzultovať ju s vedením Okresného úradu v Košiciach. Mestské lesy vykonajú na mieste kontrolu stavu drevín. Z dôvodu zníženia zaťažovania zosuvného svahu majú vyrezať poškodené, resp. suché stromy.

 

Premávka len v jednom jazdnom pruhu

Motoristi sa pri ceste na a z Bankova musia pripraviť na menšie obmedzenia. Premávka bude vedená len v jednom jazdnom pruhu. Prejazd na tomto úseku od dnešného popoludnia riadi cestná svetelná signalizácia (semafor) a rýchlosť je znížená na 30 kilometrov za hodinu. Súhlas s takýmto riešením, ktorý sa obyvateľov a návštevníkov obľúbenej rekreačnej lokality Bankov dotkne len v minimálnej miere, vyslovil na Krízovom štábe aj starosta mestskej časti Košice - Sever František Ténai.