V Košiciach je spustený unikátny koncept zberu šatstva. Pomôže rodinám v núdzi.

Mesto Košice v spolupráci so spoločnosťou KOSIT a organizáciou Úsmev ako dar pripravilo pre Košičanov zber použiteľného šatstva, obuvi a bytového textilu. Všetok vyzbieraný materiál bude cez organizáciu Úsmev ako dar k dispozícii rodinám v hmotnej núdzi.

Pre Košičanky a Košičanov pribúda v meste v úvodnej fáze projektu počas februára 2024 spolu 20 zberných kontajnerov. Rozmiestnené budú postupne vo vybraných mestských častiach.

Do kontajnerov je možné vhadzovať nepotrebné, avšak stále použiteľné oblečenie, topánky, opasky, kabelky, posteľnú bielizeň, či bytový textil. Presný prehľad, čo do kontajnerov patrí a čo nie je v prehľadnej inštruktáži priamo na kontajneroch.

„Už dnes vieme, že povinný zber textilného odpadu má byť vo všetkých členských štátoch EÚ, vrátane Slovenska, zavedený k 1. januáru 2025. O to viac nás teší aktuálna iniciatíva. Na jednej strane zviditeľňujeme tému pred zavedením povinného zberu. Čo je však dôležitejšie, obyvateľom už tento rok poskytujeme priestor zbaviť sa viac nepotrebných vecí zodpovedným spôsobom a hlavne s vedomím, že si šatstvo nájde cestu k ľuďom v náročných životných situáciách“, hovorí Ing. Marián Christenko, generálny riaditeľ KOSIT a.s.

Odvoz vyzbieraného textilu z kontajnerov bude KOSIT vykonávať raz za týždeň. Po zbere bude kvôli naplneniu legislatívy odvážený a následne postúpený do priestorov organizácie Úsmev ako dar na Kavečianskej ceste. Práve tam prebehne dodatočné triedenie a príprava na prepravu k ľuďom.

Tvárou dobročinnosti v našom regióne je pán Radoslav Dráb. Ten pri projekte zberu textilu stojí už od samotného vzniku: „Úsmev ako dar je najstaršou a najväčšou mimovládnou organizáciou pôsobiacou v oblasti náhradnej starostlivosti, pomoci ohrozeným rodinám na Slovensku a pomoci obetiam trestných činov. Práve kvôli dokonalej znalosti fungovania siete sociálnej pomoci dokážeme zabezpečiť adresnosť. Inými slovami vieme uistiť darcov, že pre nich nepotrebné oblečenie sa dostane presne tam, kde bude predstavovať veľkú pomoc.“

Podľa odhadov v zmesovom komunálnom odpade každoročne končia desiatky tisíc ton textilu. Ak je oblečenie viac nepoužiteľné, patrí v súčasných podmienkach do zberného dvora. Jedným z cieľov projektu je vyhnúť sa situáciám, kedy sú textilom plnené kontajnery určené na zmesový komunálny odpad, alebo triedený odpad.

„Mesto Košice má ambíciu stať sa európskym zeleným mestom a lídrom dlhodobej udržateľnosti nielen na Slovensku ale aj v širšom európskom priestore. Svedčia o tom mnohé projekty, ktoré s našimi partnermi realizujeme. Tým najvýznamnejším je vybudovania horúcovodu z geotermálneho zdroja v Ďurkove, vďaka ktorému dokážeme v blízkej budúcnosti zásobovať zeleným teplom takmer 50 percent košických domácností, priblížiť sa k uhlíkovej neutralite a zastabilizovať ceny tepla v mesta. Aj preto vítame environmentálne projekty takmer každého charakteru, najmä tie, ktoré dokážu pomôcť zvýšiť environmentálne povedomie obyvateľov. Pri zbere použitého šatstva je mimoriadne dôležitá práve informovanosť verejnosti o možnosti druhotného použitia materiálov, ktoré sú pre niekoho odpadom, no pre iného sa môžu stať pomocou a darom. Skĺbenie charitatívneho rozmeru projektu s líderstvom mesta v oblasti novej legislatívy, mi dáva záruku, že podporujeme dobré veci, z ktorých bude mať osoh celá spoločnosť,“ uviedol primátor mesta Košice Jaroslav Polaček .

Dôležitým pravidlom zberu je nevyužívať zberné kontajnery ako nádoby na odpad. Oblečenie a textil majú byť v stave vhodnom na ďalšie použitie, ideálne v uzatvorenom igelitovom vreci alebo taške.

Kde kontajnery nájdete? Zistite tu: https://bit.ly/zber_satstva_a_textilu

Jeden z nich stojí priamo pri Miestnom úrade MČ Košice - Sever v areáli Amfiteátra.