Udržali sme si prvenstvo

Transparency International Slovensko opäť po roku uskutočnila prieskum o zverejňovaní zmlúv na internete. Výsledky hovoria o tom, že sa mestá zlepšili najmä v spôsobe, akým zverejňujú základné prehľady zmlúv (uvedenie protistrán, predmetu či hodnoty zmluvy) a ako umožňujú zmluvy vyhľadať a ďalej ich zdieľať. Mestská časť Košice - Sever má v prieskume Transparency International opäť prvenstvo medzi mestskými časťami v Košiciach.

„Teší ma, že našu prácu ocenili nezávislí auditori, a že sme opäť najtransparentnejšou mestskou časťou v Košiciach. Predbehli sme dokonca aj mesto,“ hodnotí prednosta miestneho úradu Košice – Sever Jaroslav Polaček.

Mestská časť Košice - Sever má v prieskume Transparency International opäť prvenstvo medzi mestskými časťami v Košiciach. Umiestnila sa na 30. mieste v rámci SR s počtom bodov 86/maximálny počet bodov je 99/.

Umiestnenie košických MČ

39. Košice – mesto /80 bodov/

51. Košice – KVP /73 bodov/

53. Košice – Juh /72 bodov/

53. Košice – Západ /72 bodov/

Kvalitné zverejňovanie zmlúv je dôležité pre funkčnú verejnú kontrolu výdavkov miest. Obzvlášť v časoch, keď sa škrtia verejné služby a hľadajú sa cesty pre úsporu. O kontrolu zmlúv a faktúr majú pritom občania veľký záujem. Podľa januárového prieskumu Transparency si len v roku 2011 pozrelo aspoň jednu zmluvu či faktúru na webe 400 tisíc občanov. Sto tisíc ľudí si dalo námahu preštudovať päť a viac zmlúv.