Slávnosť na košickom hrade

Stále sú medzi nami.  Ľudia,  ktorí cítia potrebu byť užitoční nielen pre seba a svoju najbližšiu rodinu, ale aj pre ostatných v komunite, kde žijú.  Majú túžbu pomôcť iným,  zveľadiť životné prostredie, byť nejakým osobitým spôsobom prínosom pre spoločnosť.

     Dobrým príkladom takejto občianskej aktivity je činnosť predsedníčky občianskeho združenia Dom Pátra Pia  Márie Žofčákovej. Ovocím nedávnej snahy jej združenia bolo vytvorenie oddychovej zóny v lesoparku pod Vyhliadkovou vežou. Revitalizáciou studničky, osadením lesoparkových zariadení, dreveného kríža  a zhotovením drevorezby Pátra Pia vzniklo miesto pre duchovné osvieženie priamo uprostred prírody. Na diele materiálne participovali Mestské lesy Košice a.s., Hi - reklama,  EUROVIA – Kameňolomy, s.r.o., rodina Merreiderová,  rodina Tokárová a niekoľko ďalších sponzorov a dobrovoľníkov na čele s Tiborom Žofčákom. Na projekte celkovo odpracovali 4500 hodín. Poslanci MČ Košice - Sever schválili na tento účel dotáciu vo výške 700 €.

     Dňa 14. júna 2014 pri príležitosti 126. výročia narodenia sv. Pátra Pia v spolupráci s farnosťou sv. Ondreja na Podhradovej sa uskutočnilo slávnostné požehnanie týchto priestorov. V prírodnom amfiteátri na nádvorí Košického hradu na vrchu Hradová sa následne konala sv. omša, ktorú celebrovali o. Marcel Jurč a o. Jozef Amrich, SJ. Slávnosť sprevádzalo mládežnícke hudobné zoskúpenie zo sídliska KVP.  O kvetinovú výzdobu sa postarala Správa mestskej zelene v Košiciach. Za technickú podporu ďakujeme starostovi MČ Sever Mariánovi Gajovi, ktorý zabezpečil ozvučenie.

Na záver tejto nevšednej spoločenskej udalosti bolo pre všetkých prítomných pripravené jednoduché pohostenie.

Hovorí sa, že dokonalosť sa skladá z maličkostí.  Aj táto je jednou  z nich, takých,  ktoré obohacujú prostredie a život okolo nás.

Pavol Železník

 

Viac fotiek vo fotogalérii viď tu http://www.kosicesever.sk/node/3637