Šach je obľúbeným hobby na Severe

Tejto kráľovskej hre sa na Severe venuje čoraz viac fanúšikov. 17. novembra sa začala písať tradícia Šachového turnaja. V Senior dome už druhý rok aktívne pracuje šachový krúžok a k popularizácii tejto hry určite prispeje aj rekonštrukcia parku na Komenského ulici, kde vznikne priestor na šach pod „holým nebom“.

Šachový turnaj za účasti veľmajstrov

I. ročník Šachového turnaja zorganizovalo OZ 7 statočných v spolupráci so šachovým krúžkom v priestoroch Senior domu na Severe 17. novembra 2012 pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie pod záštitou starostu MČ Košice – Sever Mariána Gaja. 34 zaregistrovaných šachistov hralo švajčiarskym systémom hry na 9 kôl (hrací čas 2 x 7 minút). Turnaja sa zúčastnili aj veľmajstri a zároveň slovenskí reprezentanti v šachu Martin Mrva a Mikuláš Maník, medzinárodná majsterka Alena Mrvová či zakladateľ prvej šachovej školy v Košiciach Tomáš Krak. Víťaz turnaja Martin Mrva si odniesol prvú cenu – finančnú odmenu 50 €, ktorú venoval osobne starosta Gaj.

Touto cestou sa chcem poďakovať za podporu a pomoc pri organizovaní turnaja poslancom Gurtlerovi a Ténaiovi a starostovi Gajovi. Ak človek chce niečo urobiť pre ostatných, tak sa to dá aj bez veľkých peňazí a bez veľkých rečí.“ povedal na záver turnaja jeho riaditeľ Kosmas Bekiaris.

O šachový krúžok je stále väčší záujem

Vďaka zanietenému šachistovi Štefanovi Hudákovi pracuje v Senior dome na Severe šachový krúžok už viac ako rok. Mestská časť v tomto roku zakúpila šachistom chýbajúci inventár – šachovnice, figúrky a hodiny, ktoré im umožnili venovať sa tejto záľube naplno. V súčasnosti má šachový krúžok okolo 20 členov a v budúcnosti by chcel rozbehnúť aj aktivity smerom k popularizácii medzi školákmi.

Šachové nedele v parku na Komenského

Dobrá správa pre všetkých šachistov nielen na Severe je, že v parku na Komenského pred poliklinikou Sever v rámci revitalizácie vznikne aj priestor na hranie šachu priamo v jeho areáli. Na niekoľkých stoloch sa budú dať rozložiť šachovnice a zorganizovať malý turnaj v šachu hoci aj v pekné nedeľné popoludnie.

Viac fotografií nájdete v galérii na našom facebooku Košice - Sever (klikni TU).