Rokovanie finančnej komisie bude verejné

Vo štvrtok 2. augusta o 15.00 hodine zasadne finančná komisia Miestneho zastupiteľstva mestskej časti Košice – Sever. Hlavným bodom rokovania je 3. zmena rozpočtu. Rokovania sa zúčastnia nielen členovia komisie, ale keďže je zasadnutie verejné, môžu prísť aj ostatní poslanci a verejnosť.

Úpravu rozpočtu je potrebné urobiť z niekoľkých dôvodov. Hlavným je, že mestská časť už niekoľko mesiacov bojuje s nedostatkom financií na základný chod samosprávy. Tie navrhuje získať znížením odmien pre poslancov miestneho zastupiteľstva. V návrhu počíta s úsporou viac ako 30.000 eur v prípade, že poslanci pristúpia na to, že za svoju prácu dostanú 20 eur za rokovanie, nie 164 eur mesačne ako doteraz.

„V rozpočte nám tieto peniaze chýbajú. Od mesta sme z podielových daní dostali o zhruba 60.000 eur menej ako v minulom roku. Hrozí, že na jeseň zavrieme úrad, lebo nemáme na zaplatenie energií, seniori sa asi budú musieť rozlúčiť so svojím Senior domom, na ktorého prevádzku tiež financie nie sú a nepoteším ani tých, ktorí k nám na úrad denne volajú kvôli koseniu.“ Hodnotí prednosta úradu Jaroslav Polaček.  

„S poslancami sme sa dohodli, že na finančnej komisii predložím analýzu príjmov a výdajov. Zo zaujímavosti som ich porovnal s hospodárením za čias starostky Takáčovej a každý, kto si to pozrie, musí uznať, že šetríme, kde sa dá.“ pokračuje Polaček.

„Nezaspali sme na vavrínoch, lobujeme aj na magistráte. V úprave sa objaví aj navýšenie rozpočtu o takmer 60.000 eur, ktoré sme dostali od mesta. Ide o dotácie na zriadenie parkovísk – 25.000 eur a revitalizáciu a výstavbu detských ihrísk – 32.500 eur.“

Čo by úrad mohol urobiť za 30.000 eur ušetrených na odmenách poslancov?

Postaviť jedno moderné detské ihrisko alebo opraviť 20 medziblokových komunikácií alebo zriadiť 40 parkovacích miest.

Prílohy:

Pozvánka na finančnú komisiu pri Miestnom zastupiteľstve Mestskej časti Košice - Sever 2.8.2012

Návrh 3. zmeny programového rozpočtu, materiál na rokovanie Finančnej komisie 2.8.2012

Pozvánka na 16. MZ MČ Košice - Sever 6.8.2012