Pozývame Vás na Dni otvorených dverí na RÚVZ v Košiciach

Svetový deň Alzheimerovej choroby – 21. september (deň vyhlásený-sponzorovaný Svetovou zdravotníckou organizáciou) si pripomínajú – z dôvodu celospoločenskej závažnosti problému – mnohé štáty sveta vrátane Slovenska od roku 1994. Iniciátorom aktivít na Slovensku je Slovenská Alzheimerova spoločnosť v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, sieťou regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR a ďalšími inštitúciami. Cieľom aktivít je zvyšovanie povedomia o Alzheimerovej chorobe, jej prejavoch, liečbe a zdravotno-sociálnej starostlivosti v tomto smere.

Alzheimerova choroba a iné demencie postihujú desiatky miliónov ľudí na celom svete. So starnutím populácie narastá aj počet postihnutých, pretože hlavným rizikovým faktorom tohto ochorenia je vyšší vek. Vo veku nad 65 rokov trpí touto chorobou každý dvadsiaty človek a vo veku nad 80 rokov je to každý piaty. Alzheimerova choroba je degeneratívne ochorenie mozgu, pri ktorom dochádza k zániku mozgových buniek a ku zmene látkovej premeny v mozgu. Ide o najčastejšiu formu demencie – spôsobuje poruchy činnosti mozgu, postupný úpadok pamäti, myslenia, chápania, reči, úsudku, schopnosti učiť sa. Príznaky sa obvykle rozvíjajú nenápadne, pomaly.

Od roku 2002 je zriadené špecializované, preventívne, diagnostické, vzdelávacie Centrum Memory, n. o. pre ľudí s poruchami pamäti a pacientov trpiacich Alzheimerovou chorobou (viď , resp. bezplatná infolinka 0800 157777 každú stredu od 17,00 – 20,00 h.).

Medzinárodný deň starších ľudí – 1. október (deň podporovaný Svetovou zdravotníckou organizáciou a vyhlásený Valným zhromaždením Organizácie Spojených národov) si pripomíname od roku 1990. Svetová zdravotnícka organizácia (ďalej len SZO), ako špecializovaná agentúra OSN pre oblasť verejného a globálneho zdravia, sa aktívne podieľa i na zvyšovaní verejného povedomia v problematike života a zdravia seniorov. Upriamuje pozornosť na sociálne a ekonomické dôsledky globálneho starnutia obyvateľov, zvlášť vo vyspelých krajinách sveta, a zdôrazňuje nevyhnutnosť prispôsobovať zdravotnícke systémy na poskytovanie primeranej zdravotnej starostlivosti pre staršie osoby, ktoré najčastejšie trpia viacnásobnými chronickými ochoreniami.

Kvôli aktuálnosti problematiky starnutia populácie a „zdravého starnutia“, SZO vyhlásila rok 2012 za Európsky rok aktívneho starnutia a medzigeneračnej solidarity. Cieľom témy roku je podnecovať a podporovať úsilie štátov, regionálnych a miestnych orgánov, sociálnych partnerov a občianskej spoločnosti v zmysle podpory aktívneho starnutia (t. j. hlavne na prevenciu závislosti seniorov na sociálnych, zdravotných a iných druhoch služieb (zdroj: ).

Pri príležitosti oboch významných dní Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach, Odbor podpory zdravia organizuje „Dni otvorených dverí pre seniorov" v stabilnej Poradni zdravia na Sennom trhu č. 4, ktoré sa konajú dňa 21. 9. 2012 v čase 7:30 - 12:00 h. a dňa 1. 10. 2012 v čase 7:30 - 15:30 h.

Pre záujemcov bude v ponuke bezplatná poradenská činnosť spojená s edukáciou (obsahujúca vybrané fyzikálne a biochemické vyšetrenia, ako meranie krvného tlaku a pulzu, percenta telesného tuku, stanovenie indexu telesnej hmotnosti (BMI), indexu centrálnej obezity (WHR), zistenie hladiny celkového cholesterolu, HDL cholesterolu, LDL cholesterolu, triglyceridov a glukózy z kapilárnej krvi, u fajčiarov stanovenie hladiny oxidu uhoľnatého a karboxyhemoglobínu vo výdychu, zistenie anamnézy, odborné poradenstvo spojené s distribúciou tlačených zdravotno-vychovných materiálov a i.).

Dôležité upozornenie pred vyšetrením: Pre stanovenie objektívnych výsledkov je potrebné prísť na vyšetrenie nalačno, t. j. najesť sa naposledy o 20.00 h. predošlého dňa a po tomto čase piť už len nesladené tekutiny alebo čistú vodu (nie alkohol!) a v deň vyšetrenia nepiť ani kávu a minerálku. Fajčiari by aspoň 30 min. pred vyšetrením nemali fajčiť.