Poslanci potvrdili svoj návrh zmeny programového rozpočtu mestskej časti. ...a prerátali sa.

Na ostatnom zasadnutí Miestneho zastupiteľstva Mestskej časti Košice – Sever poslanci schválili dve uznesenia o rozpočte. V jednom odobrili vyrovnaný rozpočet v celkovej hodnote 1.233.327 eur. V druhom, ktorý obsahuje poslanecké úpravy v jednotlivých položkách, je prebytok 2.340 eur. „Poslanci potvrdili svoj návrh zmeny programového rozpočtu mestskej časti,“ (citácia poslanca Richarda Šmídu z komentára na www.kosicesever.sk) no prerátali sa.

„Poslanci schválili uznesenia, ktoré si navzájom odporujú. Podľa ktorého rozpočtu sa má úrad riadiť? S amatérmi, ktorí neustále prekračujú svoje kompetencie a nevedia už ani rátať, sa nedá pracovať! Byť nekonštruktívny a donekonečna blokovať úrad, aby pred občanom vyzeral nekompetentne, to im ide.“ Konštatuje prednosta MÚ Košice – Sever Jaroslav Polaček.

„Do návrhu rozpočtu, ktorý sme pripravili na úrade, sme sa snažili včleniť požiadavky občanov, s ktorými sa denne stretávame. Poslanci asi žijú niekde inde, keď podľa nich nie je potrebné na Severe kosiť, likvidovať čierne skládky, či udržiavať v prevádzkyschopnom stave trhoviská. Aj tieto činnosti poslanci vyškrtali a nemáme na to v rozpočte ani euro.“ spresnil starosta Marián Gaj.

„Vo svojom návrhu nerešpektujú ani výdavky úradu voči zamestnancom zo zákona. Neviem z čoho vyplatíme odchodné do dôchodku dvom našim pracovníčkam, lebo poslanci túto položku nepovažujú za potrebnú,“ dopĺňa prednosta úradu Polaček.

Porovnanie návrhov zmien v rozpočte hovorí aj o tom, že pôvodne plánovaných takmer 20.000 eur na chod úradu, poslanci okresali o takmer štvrtinu. Na výkon verejných obstarávaní úrad rátal s troma tisíckami, podľa poslancov stačí tretina.

„V podstate som rád, že sa poslanci zamysleli nad rozpočtom. Konečne. A potešilo by ma, keby sme sa mohli o rozpočte s poslancami aj porozprávať. Niet nad diskusiu, a nielen na Facebooku... Čo však v takom prípade, keď sami poslanci počas rokovania navrhnú a schvália, že k jednotlivým bodom rozpočtu diskutovať nebudú...?“ pýta sa starosta Marián Gaj.