Na Severe chcú poslancom vyplácať odmeny za to, že robia /nie za to, že ich zvolili/

Starosta MČ Košice – Sever Marián Gaj poslal koncom minulého týždňa miestnym poslancom list, v ktorom ich informuje o pozastavení vyplácania poslaneckých odmien od septembra tohto roka.

„Zákon o obecnom zriadení hovorí, že citujem “poslancovi MOŽNO poskytnúť odmenu najmä vzhľadom na úlohy a časovú náročnosť výkonu funkcie podľa zásad odmeňovania poslancov,“ koniec citátu. Zásady, ktoré si poslanci prijali, túto možnosť zákonodarcu priznať odmeny na zásluhovosť  a vykonanú činnosť nezohľadňujú. Odmeny sú vyplácané paušálne, bez ohľadu na skutočnú činnosť poslanca. Preto si myslím, že by poslanci mali pravidelne písomne informovať o svojej činnosti, tieto ich správy uverejníme v plnom znení na stránke mestskej časti, aby o tom vedeli aj tí, ktorí ich volili. Chceme vyplácať poslanecké odmeny za prácu, nielen za „sedenie v poslaneckých laviciach“, vysvetľuje starosta Gaj.

Jediným kritériom práce a zároveň dôvodom na krátenie odmeny poslanca je jeho neúčasť na zasadnutí MiZ. Poslanci na Severe sa v tomto roku na zasadnutí Miestneho zastupiteľstva stretli 7-krát, z toho 2-krát bolo rokovanie ukončené z dôvodu, že nebolo uznášania sa schopné. Poslanci jednoducho z rokovania odišli.

„Nemôžem hádzať všetkých do jedného vreca, ale tak trochu závidím starostke Anne Jenčovej na Jazere, ktorá má v zastupiteľstve väčšinu poslancov aktívnych. Bol by som rád, keby aj naši pomohli napríklad oddeleniu rozvoja pri obhliadkach, mestskej polícii pri kontrole poriadku v nočných uliciach alebo keby zorganizovali podujatie pre deti, či dospelých. Na Jazere sa to dá, na Severe nie... Prečo?,“ pýta sa starosta Gaj.

List starostu poslancom MiZ Košice - Sever - pozastavenie odmien, z dňa 27.9.2012.