Dobrovoľnícka činnosť - získanie praktických skúseností

V našej Mestskej časti podporujeme formu aktivácie uchádzača o zamestnanie vykonávaním dobrovoľníckej činnosti, ktorej cieľom je získanie praktických skúseností pre potreby trhu práce. 

Dobrovoľnícka činnosť je určená:

pre dlhodobo nezamestnaných občanov, ktorí sú vedení v evidencii uchádzačov o zamestnanie na Úrade práce sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR), viac ako 12 mesiacov, občanov nad 50 rokov veku a občanov so základným vzdelaním. Dobrovoľnícku činnosť je možné vykonávať len raz počas evidencie na ÚPSVaR. Pri opakovanej evidencii môže nezamestnaný vykonávať dobrovoľnícku službu len v prípade, ak ide o občana nad 50 rokov veku, alebo občana so základným vzdelaním. Nezamestnaný dobrovoľník ostáva naďalej v evidencii uchádzačov o zamestnanie.

Postup v prípade záujmu a splnenia podmienok o vykonávanie dobrovoľníckej činnosti:

uchádzači o zamestnanie sa informujú o možnosti vykonávania dobrovoľníckej činnosti na Miestnom úrade Mestskej časti Košice - Sever, prípadne si môžu podať žiadosť na ÚPSVaR, Popradská 74 u svojho sprostredkovateľa – oddelenie služieb pre občana.

Podmienky výkonu dobrovoľníckej činnosti

- 80 hodín mesačne (20 hod./ týždeň), najviac však 6 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov

- výkon činností v sociálnej oblasti (opatrovateľská služba, pomoc pri rozvoze stravy)

- finančné ohodnotenie vo výške mesačného životného minima / mesiac.

Bezplatná dobrovoľnícka činnosť

Okrem vyššie uvedenej formy dobrovoľníctva je možné vykonávať aj tzv. „bezplatnú“ dobrovoľnícku činnosť, kde dobrovoľníkom je fyzická osoba, ktorá na základe svojho slobodného rozhodnutia, bez nároku na odmenu vykonáva pre inú osobu, s jej súhlasom, v jej prospech, alebo vo verejný prospech, dobrovoľnícku činnosť, založenú na svojej schopnosti, zručnosti alebo vedomosti.

 

V prípade záujmu - kontakt: Mgr. Zdenka Sloviková, vedúca odd. soc. vecí 0905 450 687