Diviaky sa ľudí neboja

„Na koho sa mám obrátiť vo veci premnoženia diviačej zveri na Hornom Bankove? Sústavne sú rozryté záhrady a cesty v záhradkárskej osade Strojár nad Bistrom. Zver nie je vôbec plachá, neujde ani pri ostrom svetle alebo hluku. Máme obavy o svoj majetok a zdravie.“Napísala nám obyvateľka zo Severu.

V liste nás tiež žiadala, aby sme jej pomohli pri riešení tohoto problému. Obrátili sme sa na Mestské lesy, ktoré sú správcom spomínaného lesného revíru.

Lesníci o situácii v lokalite Bankov vedia. Už 22. novembra zorganizovali poľovačku, no nepodarilo sauloviť ani jeden kus, zato črieda diviakov bola vyplašená zo skládky hlušiny a unikla smerom do lesa na Čičky.

„Situáciu neustále monitorujeme, individuálnymi posiedkami sa snažíme o odlov diviakov v celej oblasti od Červeného brehu, cez Botanickú záhradu, magnezitku, Bankov až po Čičky,“konštatuje Ing. Weiszer z Mestských lesov a.s., „rovnako  intenzívne sa poľuje aj v priľahlých lesných komplexoch Bankova, Krigrundu, Girbeša až k Alpínke. Zatiaľ sa však podarilo odstreliť len jedného diviaka v aráli Botanickej záhrady.“

Pracovníci Mestských lesov preto apelujú na záhradkárov, chatárov a rekreantov, aby dodržiavali zásady ochrany prírody, manažmentu voľne žijúcej zveri. Upozorňujú najmä na to, aby ľudia  nevynášali rastlinné a potravinové zvyšky a odpadky do lesa. Tie lákajú diviačiu zver k uvedeným lokalitám, kde nachádzajú dostatok vhodnej potravy. Opakovane sa tam vracajú a ľudí sa neboja.