Ani na treťom zasadnutí v rade poslanci nedokázali prerokovať všetky pripravené body

Informáciou  o prevádzke Senior domu a jeho využití pokračovalo XVIII. rokovanie Miestneho zastupiteľstva na Severe. Miestny úrad poslancom predložil výsledky verejnej súťaže na Rodinné centrum na Severe, ktorého víťazom sa stalo občianske združenie BAZZART. Poslanci uznesením  zakázali uzavrieť zmluvu s víťazom súťaže.

„Nechápem postoj poslancov k verejným súťažiam a výberovým konaniam. V prípade Rodinného centra napadnú verejnú súťaž za netransparentnosť, pričom preferujú svojho nominanta, v inom prípade, kde ide o prenájom majetku, na ktorom reálne môže Sever získať viac, súťaž nechcú.“ Konštatuje Marián Gaj, starosta MČ Košice – Sever, v reakcii na výpoveď nájomnej zmluvy jednému z nájomcov. Snahou Miestneho úradu bolo získať z prenájmu majetku viac finančných prostriedkov, poslanci však nájomcu meniť nechcú. 

V bode rôzne sa rokovalo aj o zmenách, ktoré prinieslo nové mestské VZN o sociálnych službách. MČ na základe tohto VZN bola donútená zvýšiť cenu za donášku stravy pre starkých na 100% svojich ekonomicky oprávnených nákladov. MÚ však navrhol v tomto prípade dotovať túto službu vo výške 50%. Poslanci sa však k tomuto návrhu nevyjadrili.

Východiská rozpočtu MČ Košice – Sever na rok 2013 boli na programe od septembrového rokovania už 3 krát. Poslanci ho mali k dispozícii v elektronickej forme od 12.9.2012. Tento bod na základe procedurálneho návrhu poslanci posunuli na prerokovanie do jednotlivých komisií Miestneho zastupiteľstva.

Materiál o prehľade výpočtovej techniky Miestneho úradu, predložený už na septembrové zastupiteľstvo, sa dostal na rokovanie zastupiteľstva na radu až na tretíkrát.  Poslanec  Železník označil tento dokument (v prílohe) vypracovaný úradom plne v zmysle jeho uznesenia za neodborný, preto odporučil, aby sa na Miestnom úrade urobil softwérový audit. Tento bod rokovania poslanci na návrh poslanca Filipka presunuli na ďalšie rokovanie zastupiteľstva.

Návrh na vyhlásenie verejnej zbierky na financovanie detských ihrísk, ktorý bol prerokovaný v komisiách MiZ, poslanci na Severe neprerokovali a posunuli na rokovanie na budúce zastupiteľstvo.

Ďalším bodom rokovania bola informácia o stavebných aktivitách v mestskej časti. Procedurálnym návrhom bolo rokovanie aj v tomto bode prerušené.

Jediným bodom, ktorý poslanci schválili, bola výstavba štruktúrovanej kabeláže. Tá pomôže, aby sa na úrade zlepšilo prepojenie elektronickej infraštruktúry. Zároveň schválili návrh na realizáciu telefónnej ústredne. Po 15-tich rokoch sa na úrade dovoláte na každé oddelenie a v prípade potreby Vás bude môcť pracovník jednoducho prepojiť, čo v súčasnosti možné nie je. Modernú virtuálnu telefónnu ústredňu so 16-timi účastníkmi namontuje spoločnosť Orange. Vďaka nej úrad na telefónoch mesačne ušetrí polovicu nákladov ako doteraz.