Verejná zbierka sa dostala medzi ľudí

Mestská časť Košice – Sever je prvou mestskou časťou v Košiciach, ktorá sa rozhodla zapojiť občanov do spolufinancovania zveľadenia svojho okolia a zároveň spolurozhodovania o jeho budúcnosti prostredníctvom verejnej zbierky.

 

„Nevymysleli sme nič nové, viaczdrojové financovanie je v súčasnosti pri niektorých zámeroch jediný možný spôsob realizácie aktivít. Nechceme financie len od ľudí, ktorí žijú vo vybranej lokalite. Oslovujeme sponzorov a rozmýšľame aj o financovaní z rôznych grantov, už teraz máme potvrdených 20% z celkovej investície od firiem.“ Konštatuje starosta MČ  Košice – Sever Marián Gaj.

Miestny úrad Mestskej časti Košice – Sever vybral lokality na spolufinancovanie prostredníctvom verejnej zbierky na základe prieskumu medzi Severanmi v marci tohto roka. Z nej vyplynulo, že v siedmich lokalitách ľudia prejavili ochotu prispieť na revitalizáciu detských ihrísk. Ide o detské ihriská Národná trieda/Vodárenská 76 – 86, Nemcovej/Park Hroncova, Hlinkova 23 – 33, Park obrancov mieru/Park duklianskych obetí, Gerlachovská 12 – 22, Študentská 12 – 13 a Horný Bankov. Miestny úrad zorganizoval na každom ihrisku stretnutia s občanmi.

„Chceme, aby s nami občania spolupracovali a dokázali, že majú záujem o prostredie, v ktorom žijú. Jednoducho povedané, ak na niečo prispejem, je to aj moje a tak sa k tomu správam.“ Vysvetľuje prednosta MÚ MČ Košice – Sever Jaroslav Polaček, „Teší ma, že sme na stretnutiach našli aj takých, ktorí by radi dobrovoľne prevzali patronát nad novými ihriskami, starali by sa o ne, prípadné škody ihneď nahlásili úradu. A to je to, čo je cieľom -  zainteresovať ľudí na dianí okolo seba.“

S informovaním o zbierke bude MÚ pokračovať na základných a materských školách na svojom území, na podujatiach, ktoré organizuje a na svojej webovskej stránke. Informácie môžu obyvatelia získať aj na informačných tabuliach v blízkosti  svojho ihriska.