Verejná zbierka na detské ihriská na Severe

  

     MČ Košice – Sever je v Košiciach prvou mestskou časťou, ktorá sa rozhodla čiastočne zaangažovať spoluobčanov tejto MČ na verejnom a občianskom živote vo svojej lokalite. Na území  MČ Sever sa nachádza 51 detských ihrísk, väčšina z nich v nevyhovujúcom  stave. Následne vzhľadom na celkový počet ihrísk MČ Sever vytypovala sedem z nich,  na ktoré podľa svojho vlastného uváženia mohli darcovia a občania prispieť.

Vyhodnotenie zbierky

     “Tak ako som informoval poslancov na ostatnom  miestnom zastupiteľstve MČ Košice - Sever, vyjadrujem veľkú nespokojnosť s konečným stavom zbierky. Vyhodnocujem to ako veľké fiasko, analyzujem dôvody a samozrejme sa nezbavujem zodpovednosti  ako štatutár MČ Košice – Sever.“ - takto vyhodnotil zbierku starosta MČ Košice - Sever Marián Gaj a pokračoval: „úrad MČ vykonal jednotlivo a pri každom ihrisku individuálne stretnutia a propagáciu danej zbierky aj samotnej myšlienky.  To, či to bolo správne a dostatočné v jesennom období, je na diskusiu. Je pravdou, že celá agenda  okolo finančnej zbierky bola aktivitou mojich zamestnancov, záver je, aký je, pevne však verím, že aj všetci zamestnanci úradu pristupovali k tejto aktivite zodpovedne a dôsledne.   Záverom však musím skonštatovať, že ja  osobne som podcenil prvotnú informovanosť v  tom, že MČ Sever mala byť prvá, ktorá by deklarovala rozpočtom finančnú čiastku, ktorá by mohla zlepšiť  a naštartovať jednotlivých občanov – darcov v danej lokalite, kde sa ihrisko nachádza, aby sa tak zvýraznilo spolufinancovanie určitej komunity  v danom priestore.“

    „V médiách odznela taktiež informácia o priebehu a vyhodnotení tejto zbierky. Je mi osobne ľúto, že niektoré informácie nie sú pravdivo interpretované.“-skonštatoval starosta Marián Gaj.

 K  priebehu a vyhodnoteniu zbierky poprosil o vyjadrenie aj pán poslanec Železník, ktorého citujeme:

„Autorom nápadu zorganizovať zbierku je bývalý prednosta pán Polaček. Úrad pod jeho vedením vykonal prieskum, ktorý tvrdil, že obyvatelia Severu majú záujem prispieť na zbierku. Tvrdil dokonca, že majú už 20% celkových investičných nákladov na revitalizácie ihrísk od firiem. Ing. Polaček robil všetko preto, aby poslancov presvedčil, aby zbierku schválili. Takto zhodnotil svoju angažovanosť, citujem: „Iba 18 mesiacov a 6 miestnych zastupiteľstiev som potreboval na to, kým som presvedčil až 12 z 23 poslancov Severu, aby podporili zbierku určenú našim deťom! Prosím ukážme im, že babka k babce, budú kapce“.  

Polačekovi slúži ku cti, že zbierku nielen vymyslel a propagoval, ale na ňu aj pravidelne prispieval. Dnes už vieme povedať, že bol jeden z mála obyvateľov Severu, ktorý zbierke aj naozaj veril. Prečo zbierka skončila fiaskom? Z viacerých dôvodov. Možno preto, že samospráva nie je dôveryhodná inštitúcia a ľudia o jej fungovaní málo vedia. Ale hlavne preto, že samospráva nie je tretí sektor. Úlohou územnej samosprávy je efektívne a hospodárne nakladať so svojim rozpočtom, t.j. s príjmami na ktoré sa povinne zložili občania a nie žiadať od nich ďalšie – dobrovoľné prostriedky!

Polačekovou hanbou je neférové a alibistické tvrdenie, že za neúspech projektu nesie zodpovednosť zastupiteľstvo. Nie je to pravda.

Podľa môjho názoru, nie je potrebné hľadať vinníka, ani sa vzájomne obviňovať.  Organizovaním, ani realizáciou zbierky nevznikla škoda, ale skôr úžitok. Sme bohatší o skúsenosť. Vieme, že zbierka  je cestou do slepej ulice.

Pavol Železník, poslanec MČ Košic-Sever

Starosta MČ ďalej uviedol: „MČ Sever vyšpecifikuje a fyzicky prehodnotí, aká minimálna investícia, resp. oprava by sa mohla na daných siedmych ihriskách uskutočniť – vymaľovanie, kúpa hracieho prvku, či výmena piesku v pieskovisku. Na septembrovom zastupiteľstve MČ Košice - Sever,  dám správu a návrh na úpravu rozpočtu, aby sme mohli spolu vyzbierané peniaze zo zbierky a novým návrhom z rozpočtu efektívne využiť a niečo minimálne zrealizovať.“

Celková hodnota vyzbieraných finančných prostriedkov predstavuje 540,18 eur. Najmenej na jednotlivé ihrisko bolo vyzbieraných 19 eur, najviac 167 eur.