Zmena programu! Dnes premietame film František je devkař

Film jednoducho rozprávkovým spôsobom prezentuje portrét človeka, úspešného v profesijnom i súkromnom živote, ktorý toho chcel príliš a preto všetko stratil. František bol úspešný psychológ, lenže hormonálna nerovnováha v jeho tele spôsobuje, že je neodolateľne vábený svojimi pacientkami - príslušníčkami nežného pohlavia, čo rozvráti jeho úspešný život. V okamihu, keď sa jeden z prípadu prevalí na verejnosť, František sa ocitá v chaose návratov k manželke, kazenými nasledujúcimi milostnými peripetiami.

Materiálnehrdina prichádza o všetko vrátane lekárskej licencie, takže je nútený bývať u mamičky s mentálne zaostalým bratom, u ktorého si privyrába v servise ako učiteľ autoškoly.

Rozpoltený sukničkár František v podaní Jozefa Poláska je veľmi vzdialený prototypu drsňáka v štýle Jamesa  Bonda. Naopak,jedná sa o milo roztržitého muža na úrovni romantického dieťaťa, ovládanom aktuálnym lákadlom. Problém je, že o živote Františka ako úspešného a sebavedomého terapeuta duše a najmä tela sa toho veľa nedozvedáme, pretože hneď na začiatku príbehu dochádza k jeho spoločenskej degradácii. Očami diváka sledujeme rozpolteného človeka, ktorý nevie, či zostať pri manželke alebo u priateľky, s problémom nájsť prácu a vyriešiť svoju situáciu s pobytom pri láskavo komandujúcej matke - táto vnútorná nerovnováha zapletá inteligentného, ale v živote nepraktického hrdinu do radu komických situácií, čomu prispieva i autenticky neistý výkon herca Poláska. Hrdina príbehu František z tohto pohľadu nie je sukničkár, skôr poľutovaniahodná obeť okolností, ktorá nepôsobí príliš zvodne.

 

František je děvkař ( Česká republika, 2008, 80 min.)

 

Réžia:Jan Prušinovský

Hrajú:Josef Polášek (František Soukenický), Ela Lehotská (Eliška Soukenická), Martin Pechlát (Viktor Outrata), Zdena Hadrbolcová (matka), Petra Nesvačilová (Natálie)