O Amfiku sa rozhodlo bez Severu

Dnes (18.1.2011) sa uskutočnilo pracovné stretnutie starostu Severu so zamestnancami Magistrátu mesta Košice týkajúce sa rekonštrukcie Amfiteátra v roku 2012.  Na tomto stretnutí sa starosta dozvedel o pripravovanej rekonštrukcii Amfiteátra v rámci Európskeho hlavného mesta kultúry 2013 (EHMK 2013). Útvar hlavného architekta mesta Košice prezentoval poslednú verziu Realizačného projektu „Rekonštrukcia a stavebné úpravy Amfiteáter Košice“, ktorú nikto zo Severu do dnešného dňa nevidel.


Mesto Košice oslovilo Sever len so žiadosťou naformulovania požiadaviek, ktoré majú byť zapracované do zmluvy medzi budúcim dodávateľom stavebných prác a mestom Košice.  V praxi to znamená zadefinovanie podmienok, za ktorých bude zabezpečené fungovanie miestneho úradu počas rekonštrukcie Amfiteátra, ktorého súčasťou je aj budova miestneho úradu.  Taktiež bola otvorená otázka budúceho správcovstva Amfiteátra. Podľa doloženej dokumentácie do schátralej, rokmi neudržiavanej budovy bývalej ubytovne, v ktorej teraz sídli miestny úrad nebude mesto investovať ani cent. Celková čiastka financií, ktorá má byť preinvestovaná na rekonštrukciu Amfiteátra predstavuje takmer 1 milión eur. Projekt bude financovaný z prostriedkov vyčlenených na projekty EHMK 2013.


Najsmutnejšie na celej situácii je, že o poslednej verzii rekonštrukcie Amfiteátra a hlavne o časovom slede som sa dozvedel ako posledný.  Som pohoršený z toho, že v polovici januára 2012, keď už máme podané projekty „Hokejové mestečko 2012“ a „Amfik uvádza“ na Ministerstve kultúry SR, sa o tejto rekonštrukcii dozvedám až teraz. Hodnotím to ako veľmi neprofesionálny prístup, Sever mal byť najviac zainteresovaný do rekonštrukcie amfiteátra.


Opakovane som žiadal, aby mestská časť bola prizývaná, či už ja alebo poverená osoba ku každému rokovaniu a pripravovaným zmenám pri tvorbe poslednej verzie projektu rekonštrukcie Amfiteátra. Vôbec som nevidel finálnu štúdiu, ani projekt. Mesto už v novembri 2011 zverejnilo oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania v Obchodnom vestníku „Rekonštrukcia a stavebné úpravy Amfiteáter“, ale nás o projekte informovali až dnes. Ak by som to mal zhrnúť, ako dotknutej osobe, ktorej je zverený tento majetok do správy, mi chýba súčinnosť a vzájomná informovanosť s celým projektom a hlavne s poslednou verziou rekonštrukcie Amfiteátra“ uviedol Marián Gaj, starosta Severu.


Hodnotím toto stretnutie veľmi negatívne. O všetkom sme sa dozvedeli ako poslední. Mesto vôbec nebralo ohľad na naše rozbehnuté projekty, ktoré súvisia s Amfiteátrom. Lídrom rokovania za mesto Košice bol projektový manažér pre investičné projekty a proces získania a investičnej implementácie nenávratných finančných príspevkov pre projekty EHMK Košice 2013 p. Horváth, ktorý pre mesto pracuje na základe príkaznej zmluvy. Vzhľadom na to, že projekt je už uzatvorený nemáme možnosť sa k nemu vyjadriť. 


Mestská časť bude požadovať, aby sa v rámci tejto rekonštrukcie pristúpilo komplexne k celému areálu, aby sa našli financie na opravu fasády a ďalších prvkov, ktoré boli obsiahnuté v predchádzajúcom stupni projektovej dokumentácie. Je nemysliteľné, aby sa nenašli aj iné finančné zdroje, ktoré celý plánovaný projekt povýšia na adekvátnu úroveň kultúrneho stánku, akým tento zámer je. Nemôže sa predsa urobiť rekonštrukcia za 1 milión eur tak, aby padala omietka na účinkujúcich a návštevníkov z prevádzkovej budovy“ uviedol prednosta  Miestneho úradu Jaroslav Polaček.


Je nám ľúto, že vďaka postupu mesta Košice je ohrozená realizácia projektu Hokejové mestečko 2012. Zároveň nebude v tomto roku realizovaný projekt Amfik uvádza,“ skonštatoval vedúci kancelárie starostu Marcel Gibóda. V roku 2011 navštívilo Hokejové mestečko 40 000 a Amfik uvádza 5 000 návštevníkov.