Fantóm opery

...položka č. 666 dražobného zoznamu: nádherný luster, pád ktorého zakončil všetky sezóny parížskej Opéra Populaire. Možno keby to bola bývala obyčajná nehoda, divadlo by sa spamätalo a po rekonštrukcii opäť zažiarilo v celej svojej kráse a sláve. Keby… Písal sa rok 1870, keď spomenutou tragédiou vyvrcholil rad nešťastí a v konečnom dôsledku sa potvrdila aj fyzická existencia Ducha opery, jej Fantóma (Gerard Butler).

Na generálku pred večerným predstavením príde starý riaditeľ opery a predstaví sólistom i zboristom svojich nástupcov a tiež nového mecenáša, mladého a neskutočne krásneho vikomta Raoula de Chagny (Patrick Wilson). Presne na tej istej generálke sa v rozmare trucu diva La Carlotta (Minnie Driver), jediná krásna a talentovaná sopranistka, rozhodne opustiť show. Na moment sa zdalo byť všetko stratené, veď bez divy nie je potlesk a bez potlesku nie sú ďalší platiaci diváci.  Mohlo to dopadnúť všelijako nebyť pohotovej Madame Giry (Miranda Richardson), ktorá ako náhradníčku divy bez alternácie navrhne mladučkú zboristku Christine Daaé (Emmy "Bosom" Rossum). A večer, ktorý mal pôvodne skončiť katastrofálne, je zachránený.

Christine, hoci talentovaná, nie je však speváckym zázrakom, ale jej dar tajne vybrusoval záhadný učiteľ, žijúci v katakombách opery, ukrývajúci svoju tvár za masku. I keď je Christine svojím charizmatickým učiteľom očarená, nepopierateľne ju priťahuje i švihácky Raoul. To Fantóma mučí. Pri dramatickom crescende neovládateľné vášne – zúrivá žiarlivosť i spaľujúca láska - môžu všetkých troch priviesť k bodu, z ktorého niet návratu ...

Karty sú rozdané, kocky sú hodené. Hra sa začala a neskončí, kým Fantóm neodhodí masku, nenapácha pár hrozivých skutkov a nespustí poslednú oponu -  luster.


Fantóm opery (The Phantom of the Opera, USA/Veľká Británia, 2004, 146 min.)


Réžia: Joel Schumacher

Hudba: Andrew Lloyd Webber

Hrajú: Gerard Butler, Emmy Rossum, Patrick Wilson, Minnie Driver, Miranda Richardson, Simon Callow, Ciarán Hinds