Za opatrovateľskú starostlivosť zaplatia klienti viac

Schválenie nového VZN č. 130 mesta Košice o úhradách, spôsobe určenia a platenia úhrad za poskytovanie sociálnych služieb Mestským zastupiteľstvom spôsobilo zmeny v poskytovaní sociálnych služieb aj v mestskej časti Košice - Sever.

Najviac to pravdepodobne pocítia tí, ktorí sú odkázaní na pomoc opatrovateliek. Zmenil sa totiž sadzobník za úkony, ktoré si klienti môžu v rámci opatrovateľskej služby objednať. Mestská časť Košice – Sever, ktorá sa doteraz prostredníctvom 45 opatrovateliek starala o 122 klientov na svojom území,  v Starom Meste, na Sídlisku Ťahanovce, v Džungli, Kavečanoch a Ťahanovciach nastavila podmienky tak, aby boli v súlade v novým mestským VZN-kom.

Kým doteraz klienti platili za každý úkon /napr. hygiena, nákup do domácnosti, upratovanie, varenie a pod./ jednotlivo, po novom sú združené v tzv. balíkoch služieb a ohodnotené jednotnou hodinovou sadzbou.

Suma úhrady za  hodinu opatrovateľskej služby v domácnosti podľa druhov úkonov v

Druhy úkonov

                       Suma

I. sebaobslužné úkony /osobná hygiena, celkový kúpeľ,   

stravovanie, a pod./

1,20

       II. úkony starostlivosti o svoju domácnosť  s výnimkou  

       umývania okien

2,00

III. umývanie okien (10 m2/hod)                                                    

8,00

IV. základné sociálne aktivity, dohľad, sprevádzanie k lekárovi, kultúrne podujatia a pod

0,80

V. Donáška stravy bez úkonov opatrovateľskej služby

1,53

Keďže ide o zmeny, ktoré sa dotknú každého klienta, MČ Košice – Sever o nich informovala individuálne. Opatrovateľky absolvovali osobné návštevy, na ktorých všetko vysvetlili. Každý klient si zvolil rozsah služieb podľa vlastných potrieb. Vo väčšine prípadov ide o navýšenie platieb o 20%. Sú aj prípady, kedy klient mesačne zaplatí za zvolený rozsah opatrovateľskej služby aj dvakrát toľko ako doteraz.

Zvýšila sa aj cena stravného, ktorá zahŕňa cenu stravného lístka a donášku stravy. Kým doteraz klient, ktorý si objednal stravu aj s donáškou a nepožadoval žiadne ďaľšie opatrovateľské úkony, zaplatil za jeden obed maximálne 3,05 EUR, po novom zaplatí o necelé euro viac. Zvýšila sa totiž cena stravného lístka o 0,28 EUR a cena za donášku o 0,70 EUR.  

pôvodná cena stravného lístka                      nová cena stravného lístka

2,22 € ,cena za dovoz 0,83 €                         2,50 €, cena za dovoz 1,53 €

„Chceli by sme našim klientom vyjsť v ústrety, ale od mesta nedostávame transfery na opatrovateľskú službu v takej výške, aby sme mohli ceny znížiť. Jedinú možnosť vidím v znížení sumy za donášku, ktorá podľa skutočných nákladov mestskej časti ako poskytovateľa za predchádzajúci rok je podľa VZN 1,53 EUR. Návrh na zníženie sumy za donášku stravy, predložím miestnym poslancom na najbližšej miestnej rade už tento piatok. Rozhodnutie je na poslancoch.“ Hovorí prednosta MÚ MČ Košice – Sever Jaroslav Polaček.