Svätá Alžbeta: Pomôžme núdznym...

Mesto Košice a Košická arcidiecéza pozýva na podujatia pri príležitosti Vyhlásenia svätej Alžbety za patrónku mesta Košice.

Súčasťou aktivít s tým spojených bude v piatok 15. novembra od 15.00 hod. dobročinná akcia – Polievka sv. Alžbety. Podávať sa bude do 20. hodiny na Alžbetinej ulici pred Dómom sv. Alžbety. Viac ako tisíc litrov polievky navarí mesto nielen pre chudobných, ale ochutnať za dobrovoľný príspevok ju budú môcť aj tí, ktorí chcú prispieť na charitu. Zároveň budú môcť všetci pomôcť v Zbierke trvanlivých potravín, ktoré sa neskôr aj s finančným výťažkom rozdelia organizáciám, ktoré poskytujú pomoc ľuďom v núdzi – Arcidiecéznej charite a útulku pre bezdomovcov v Bernátovciach Oáza – nádej pre nový život.

V sobotu 16. novembra sa bude konať požehnanie obrazu sv. Alžbety Uhorskej, ktorý zdobí vestibul Historickej radnice. V ten deň večer o 19.30 hod. bude v katedrále divadelná rekonštrukcia života patrónky Košíc v podaní hercov z konzervatórií a divadiel v meste. 

Vyhlásenie patrónky mesta sa v katedrále Dómu sv. Alžbety uskutoční počas odpustovej slávnosti 17. novembra o 10.30 hod.

 

Svätá Alžbeta Uhorská je už aj oficiálne patrónkou mesta Košice. Po schválenom návrhu mestského zastupiteľstva z apríla tohto roka a odsúhlasení košickým arcibiskupom Bernardom Boberom sa k tejto žiadosti v uplynulých dňoch kladne vyjadrili aj z Vatikánu. Slávnostné vyhlásenie patrónky Košíc sa uskutoční v nedeľu 17. novembra v Dóme svätej Alžbety.

Svätá Alžbeta Uhorská sa narodila v roku 1207 a bola dcérou uhorského kráľa Ondreja II. z rodu Arpádovcov a jeho manželky Gertrúdy. Známa je ako patrónka žobrákov, vdov a sirôt, chorých, prenasledovaných, núdznych, pekárov, čipkárov a charitatívnych organizácií. 

Arcibiskup Bernard Bober v máji požiadal Kongregáciu pre Boží kult a disciplínu vo Vatikáne o rozhodnutie, či sa „svätá Alžbeta Uhorská môže stať nebeskou patrónkou Košíc.“ Príslušná kongregácia v dekréte z 18. októbra s tým podľa jeho slov vyjadrila súhlas.

Podľa primátora mesta Jaroslava Polačeka (nezávislý) je sv. Alžbeta Uhorská spojená s mestom už od čias stredoveku. Pripomenul, že Svätá Alžbeta bola známa svojou charitatívnou činnosťou. Vyhlásenie za patrónku má súvis aj s titulom Európskeho hlavného mesta dobrovoľníctva, ktorého tohtoročným držiteľom je naše mesto.