Spustili sme „Centrum služieb pre Severanov“

 

         

OZ Človek medzi ľuďmi

                     

Dňa 3. mája 2017 sme slávnostne otvorili „Centrum služieb pre Severanov“.  Cieľom centra je zabezpečiť poskytovanie komplexnejších služieb pod jednou strechou so zameraním na služby a aktivity, ktoré nie sú poskytované priamo v mestskej časti. Snahou je pritiahnuť najmä sociálne služby poskytované občianskymi združeniami, ktoré pracujú s rodinami v hmotnej a sociálnej núdzi, s rodinami, s deťmi s rôznym postihnutím a tiež také, ktoré sa významnou mierou podieľajú na informovanosti o živote mládeže, spolupráci so školami a mládežníckymi organizáciami.„Som veľmi rada, že nás Mestská časť Košice – Sever oslovila s týmto nápadom, a tým otvorila dvere pre spoluprácu s tretím sektorom“ hovorí PhDr. Ivana Labajová  - predsedníčka združenia Človek medzi ľuďmi. V budove Miestneho úradu na 1. posch, na Festivalovom námestí 2, budú fungovať počas týždňa odborníci z Občianskych združení: Človek medzi ľuďmi, Maják nádeje a Úlet. Centrum, ako nástroj integrácie má byť pre sociálne slabých prínosom, nástrojom na podporu zmien a prechodu z inštitucionálnych služieb na komunitné, prispieť celkovo k lepšiemu prístupu sociálnych, kultúrnych a iných služieb v mestskej časti. „Teším sa, že sme ako prvá mestská časť v Košiciach prišli s takouto myšlienkou, s cieľom ponúkať služby a aktivity pre našich Severanov, ktoré im pomôžu riešiť ich problémy a zároveň zmysluplne tráviť voľný čas.“ dodal v závere starosta Marián Gaj

Z činnosti jednotlivých OZ vyberáme:

1. Občianske združenie Maják nádeje

Riaditeľkou občianskeho združenia Maják nádeje je Mgr. Soňa Vancáková, PhD. Adresátmi pomoci Majáku nádeje sú rodiny s malými deťmi v hmotnej a sociálnej núdzi, predovšetkým osamelé matky s malými deťmi.Maják nádeje týmto rodinám pomáha prostredníctvom sociálneho poradenstva, tvorivých dielní, materiálnej pomoci a organizovaním aktivít v oblasti sociálnej a výchovno-vzdelávacej.

Aktuálne Maják nádeje pomáha 60 rodinám, v ktorých žije 160 detí. Za 7 rokov činnosti Maják nádeje pomohol 225 rodinám v hmotnej a sociálnej núdzi, v ktorých žilo okolo 560 detí

2. Občianske združenie Človek medzi ľuďmi

Predsedníčkou združenia je PhDr. Ivana Labajová. K činnosti občianskeho združenia patrí hlavne poskytovanie sociálneho poradenstva pre rodiny s deťmi nachádzajúcimi sa  v nepriaznivej životnej situácii, so zameraním na rodiny s deťmi s problémami v správaní a učení a so zdravotným znevýhodnením,organizácia voľnočasových aktivít, workshopy, motivácia k tvorivej činnosti, starostlivosť o zdravý životný štýl, dobrovoľnícka a charitatívna služba sociálne odkázaným osobám a skupinám, spolupráca s humanitnými a charitatívnymi organizáciami, verejnými i neverejnými poskytovateľmi sociálnych služieb.

3. Občianske združenie Úlet

Občianske združenie ÚLET vzniklo v roku 2005. Predsedníčkou združenia je Mgr. Alena Štrompová. Združenie sa podieľa na zvýšení informovanosti o živote mládeže a spoločensko-kultúrnych podujatiach, spolupracuje so školami, mládežníckymi organizáciami a knižnicami. Cieľom je zvýšiť informovanosť a záujem o mládežnícky život a kultúrne podujatia v Košiciach. Prioritne sa združenie zameriava na rozvoj kreativity v oblasti umeleckej literatúry a žurnalistiky, podporu mladých talentov, rozvoj knižnej kultúry a biblioterapie, voľnočasové aktivity detí a mládeže, ich vzťah k prírode a k športu.