Sever sa zapojil do kampane Vlajka pre Tibet 2014

Vlajka pre Tibet 2014 je medzinárodná kampaň, ktorej cieľom je upozorniť na porušovanie ľudských práv v Tibete vyvesením tibetskej vlajky v deň 55. výročia tibetského národného povstania proti okupácii Čínou – 10. marca 2014.

Vyvesenie tibetskej vlajky je silné gesto solidarity obzvlášť v tomto ťažkom období, keď protest Tibeťanov proti porušovaniu ich základných ľudských práv vrcholí tým najzúfalejším spôsobom – samoupaľovaním. Podľa dostupných údajov došlo od februára 2009 do decembra 2013 k samoupáleniu až 125 obetí (https://www.savetibet.org/resources/fact-sheets/self-immolations-by-tibetans/).

„Pamätajte na úctu k sebe, úctu k druhým a zodpovednosť za svoje konanie, to je jeden z citátov Dalajlámu, ktorý nás k tomuto kroku inšpiroval. Pripojili sme sa k ďalším slovenským samosprávam, ktorým úcta k demokracii nie je cudzia.“ Vysvetľuje iniciátor zapojenia sa do kampane Marcel Gibóda.  

Vlajka pre Tibet je na Slovensku organizovaná mimovládnou organizáciou Tibetská asociácia (www.tibetania.sk), ktorá podporuje Tibeťanov a šíri kultúrne bohatstvo Tibetu na území SR.

Cez stránku www.vlajkapretibet.sk sa môžu zapojiť samosprávy, jednotlivci aj právnické osoby – každý kto chce podporiť Tibeťanov v boji za ich ľudské práva. Minulý rok tak spravilo viac ako 100 jednotlivcov a 9 samospráv.