Ministerstvo ŽP SR dáva Severu iba 10 dní na vyjadrenie sa ku geologickému zámeru v prieskumnom území Jahodná – Kurišková

Minister Životného prostredia (ŽP) vyhovel 7. augusta 2013 protestu Generálnej prokuratúry SR a ako odvolací orgán zrušil nezákonné rozhodnutie ministerstva ŽP z 31. januára 2013 o predĺžení lehoty prieskumného územia uránových a iných rúd Čermeľ – Jahodná na vykonávanie geologických prác. V odôvodnení pre generálnu prokuratúru uviedol, že účastníkmi pôvodného konania mali byť aj dotknuté samosprávy. Preto účastníkmi nového konania budú aj dotknuté obce, a teda aj Mestská časť Košice - Sever a Košický samosprávny kraj.

MČ Košice – Sever zaslala ešte pred protestom prokurátora, v zmysle uznesenia Miestneho zastupiteľstva, návrh na obnovu konania v tejto veci (22.4.2013), v ktorom poukazovala na skutočnosť, že ako dotknutá obec mala byť účastníkom konania v tejto veci. Ministerstvo ŽP v odpovedi (26.9.2013) uviedlo, že MČ nemá právo iniciovať obnovu konania, keďže nebola účastníkom pôvodného konania.

„Mestská časť Košice – Sever sa vo svojom podaní domáhala práve toho, aby jej bolo priznané postavenie účastníka konania. Ministerstvo v zdôvodnení nezohľadnilo ani rozhodnutie ministra ŽP, že účastníkmi pôvodného konania mali byť aj dotknuté samosprávy,“ konštatuje právne oddelenie MÚ MČ Košice – Sever.

Ministerstvo má vo veci návrhu predĺženia lehoty prieskumného územia opätovne rozhodnúť do 10. januára 2014. O tejto skutočnosti upovedomilo ministerstvo ŽP listom Mestskú časť 24. októbra a následne 11. novembra požiadalo Mestskú časť o vyjadrenie ku geologickému zámeru - prieskumné územie "Čermel' - Jahodná - U, Mo, Cu rudy". Zároveň stanovilo 10 dňovú lehotu pre odpoveď. V skutočnosti však mohla mať Mestská časť na svoje vyjadrenie k dispozícii až 29 dní, keby ju ministerstvo požiadalo o stanovisko už 24. októbra.

„Mestská časť Košice – Sever sa však vyjadrí v rámci lehoty ministerstva, do piatku 22. novembra, a to v zmysle prijatého uznesenia Miestneho zastupiteľstva č. 186/2013, ktoré vyjadrilo nesúhlas s geologickým prieskumom a prípadnou ťažbou uránu v lokalite Jahodná - Kurišková, katastrálne územie Kamenné a odmietlo všetky aktivity, ktoré by mohli smerovať k banskej činnosti v uvedenej lokalite a tým poškodzovaniu životného prostredia a ohrozenia zdravia obyvateľov v Mestskej časti Košice - Sever“ vyhlásil starosta Mestskej časti Košice – Sever Marián Gaj.

Pozn.:
Predchádzajúce zverejnené materiály v zmysle uzn. MZ č. 186/2013

Vždy aktuálne informácie k téme Urán nájdete aj v tejto kategórii:
Urán - aktuality