Keď na prácu spomínate s láskou

Železničiari 16.6.1958
Ako spomínate na svoje prvé zamestnanie? S nostalgiou, láskou alebo s nechuťou? Pre našich rodičov či starých rodičov, ktorí žili v socializme bolo zamestnanie na celý život. Nezriedka odpracovali na jednom pracovisku 40 a viac rokov. To platí aj pre železničiarov ČSD – OaZD, Tomášikova 27, Košice.
 
ČSD - OaZD
Oznamovacia a zabezpečovacia dištancia Československých dráh (tak sa podnik predtým volal) mala približne 240 zamestnancov. Oznamovacia a zabezpečovacia dištancia mala na starosti telefonické spojenie slúžiace na prepojenie výkonných jednotiek (Traťová dištancia, Mostný obvod, rušňové a vozňové depo, správa budov) a zároveň slúžila na spojenie výpravcu s jednotlivými železničnými stanicami, dispečermi, prepojenie administratívnych zložiek a riadenie medzinárodnej železničnej dopravy.
 
Keď o internete a mobiloch ani nechyrovali
P. Kéder nastúpil k OaZD 16.6.1958. Pracoval na telefónnej ústredni švédskej výroby firmy Ericsson v budove areálu železníc (doteraz existujúca budova neďaleko autobusovej stanice). V roku 1962 bola spustená nová, modernejšia automatická ústredňa na Tomášikovej ulici. Stretnutie železničiarov – dôchodcov zo Severu sa uskutočnilo 30. marca 2012 v priestoroch Senior domu na Severe. Pozrite si zaujímavé fotografie z minulosti a porovnajte, čo všetko sa za ten čas zmenilo. Možno si s úsmevom poviete, že je vlastne dobre, v akej dobe žijeme.

 

ČSD – OaZD 16.6.1958Železničiari v roku 2012