Dôchodcovia sa budú stravovať na Severe po novom

Ilusračné foto strava - Sever

Tešiť sa môžu všetci dôchodcovia s trvalým pobytom v mestskej časti Košice – Sever. Stravovať sa budú môcť v ľubovoľných reštauráciách kde akceptujú  stravné listky (gastro poukážky) a to už od 1. augusta 2012.

Dôchodcovia zo Severu sa doteraz mohli stravovať u troch prevádzkovateľov reštauračného stravovania. Keďže sa však v poslednom období ocitlo na stole starostu MČ Košice  – Sever viacero žiadostí dôchodcov o zabezpečenie diétneho stravovania, starosta sa rozhodol v tejto veci podniknúť kroky.

Nechceli sme diskriminovať dôchodcov

„Mojou snahou bolo liberalizovať reštauračné služby pre seniorov v mestskej časti. Len tri reštauračné zariadenia v minulosti spĺňali podmienky na stravovanie dôchodcov. Avšak ani tie nevedeli zabezpečiť všetky požadované diéty.  Aj takýmto spôsobom chceme vyjsť v ústrety našim dôchodcom, ktorých možnosti stravovania sú obmedzené. Touto zmenou už nebudú diskriminovaní tí seniori, ktorí mali nárok na príspevok, ale nemohli ho využiť,  pretože zazmluvnené zariadenie takúto diétnu stravu nevedelo pripraviť“ povedal starosta Marián Gaj.

„Zavedením stravných lístkov rozširuje Mestská časť Košice - Sever, pravdepodobne ako prvá na Slovensku, možnosti  stravovania dôchodcov o všetky reštauračné zariadenia, ktoré akceptujú stravné lístky používané bežnými zamestnancami v pracovnom pomere.“ dodal  prednosta Jaroslav Polaček.

Pri dôchodku nad 330€ s príspevkom nerátajte

Nárok na účelový príspevok na stravovanie dôchodcov majú všetci dôchodcovia, ktorých dôchodok nepresiahol výšku 330€. Dôchodca s dôchodkom do 250€ má nárok na príspevok vo výške 0,83€ z ceny lístka. Ak má dôchodca dôchodok od 250€ do 330€ má nárok na príspevok vo výške 0,66€ z ceny lístka. Príspevky sa poskytujú na základe žiadosti a aktuálneho rozhodnutia o výške dôchodku zo Sociálnej poisťovne.

Kde si môžu dôchodcovia lístky zakúpiť

Stravné lístky  si dôchodcovia môžu zakúpiť v Kancelárii prvého kontaktu na Miestnom úrade  Mestskej časti Košice – Sever, Festivalové námestie č. 2 (na prízemí budovy).

Ak chcete vedieť viac

Bližšie informácie radi poskytnú naši pracovníci Kancelárie prvého kontaktu, ktorá je otvorená počas pracovných dní od 08:00 hod do 17:00 hod. a v sobotu od 09:00 hod. do 12:00 hod. alebo na telefónnom čísle: 632 47 73. Žiadosť je si možné stiahnuť - TU (záložka Socíalne služby).