Aj nevidiacim vychádzame v ústrety

Ako správne komunikovať so slabozrakou a nevidiacou osobou

Pracovník komunikoval celý čas len s mojím sprievodcom. Cítila som sa ako vzduch..." (Erika, nevidiaca, 24 rokov, použité z brožúry „Nech úrad nestraší“ vytvorenej Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska). Aj takéto pocity vyvolávame nevedomky pri komunikácii s nevidiacimi a slabozrakými. Za účelom zlepšenia prístupu pri poskytovaní služieb zamestnancami miestneho úradu k občanom nevidiacim a slabozrakým, sa dvaja zamestnanci miestneho úradu zúčastnili školenia organizovaného Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska pod názvom "Zlepšime svoj prístup k ľuďom so zrakovým postihnutím". Toto zaujímavé školenie nás obohatilo nielen profesionálne, ale aj ľudsky.

Uvádzame niekoľko postrehov zo školenia, ktoré nám a možno aj vám, ktorí si čítate tento článok, pomôžu zlepšiť komunikáciu so slabozrakými.

  • Vyhnite sa používaniu slov „tu“ a „tam“ a akýmkoľvek gestám, ktoré nemôže človek so zrakovým postihnutím postrehnúť. Zamerajte sa na konkrétne pomenovanie smerov, napr. „vpravo od vás“, „vľavo sa nachádza“.
  • Slovný kontakt nadviažte priamo s osobou so zrakovým postihnutím, pričom pri komunikácii s ňou majte tvár otočenú k nej. Ak má sprievodcu, považujte ho za sprievod, nie za sprostredkovateľa.
  • Neobracajte sa s otázkami na sprievodu.
  • Oznámte, keď odchádzate, upozornite, keď sa vrátite späť.

Našou snahou je do budúcnosti vyškoliť čo najviac pracovníkov pre komunikáciu a prácu so slabozrakými, nevidiacimi a telesne postihnutými osobami.

Viac informácií o Únii  nevidiacich a slabozrakých Slovenska  a o tom ako komunikovať so zrakovo postihnutým človekom sa dozviete tu:  http://unss.sk/sk/o-nas/2001-sme-medzi-vami.php   

V zmysle § 25 zákona č. 18/2003 Z. z. o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon) je v úvode použitá citácia z brožúry  „Nech úrad nestraší“ vytvorenej Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska, Sekulská 1, Bratislava – Karlova Ves. V článku sú použité citácie z tejto brožúry, ktoré popisujú spôsob komunikácie s nevidiacimi a slabozrakými, obrázok je použitý zo školiaceho materiálu UNSS.