Voličské preukazy vydávame aj pred druhým kolom Volieb prezidenta SR

Voliť v druhom kole prezidentských volieb môžete aj v prípade, že práve nebudete doma. Umožní vám to voličský preukaz. Požiadať o jeho vydanie môžete aj v Kancelárii prvého kontaktu Miestneho úradu MČ Košice – Sever. O voličský preukaz pre voľbu prezidenta SR v druhom kole môže požiadať aj občan, ktorý v čase medzi prvým a druhým kolom volieb dosiahol 18 rokov. Aj keď v prvom kole ešte hlasovať nemohol, v druhom kole je už po dovŕšení plnoletosti oprávneným voličom.

O vydanie voličského preukazu môžete požiadať osobne, prostredníctvom splnomocnenej osoby, písomne alebo elektronicky. Žiadosť o vydanie voličského preukazu môžete vypísať priamo na úrade a nájdete ju aj na stránke mestskej časti v sekcii Voľby prezidenta SR 2014. V žiadosti by nemalo chýbať vaše meno a priezvisko, rodné číslo a adresa trvalého pobytu. Ak v žiadosti uvediete korešpondenčnú adresu, voličský preukaz vám zašlú doporučenou zásielkou „Do vlastných rúk“. Vyzdvihnúť si ho môžete aj osobne. Tým vás vyčiarknu zo svojho zoznamu oprávnených voličov, aby vás v obci, kde budete voliť, do zoznamu mohli zapísať. Tí voliči, ktorý nemajú trvalý pobyt na území Slovenska a dostavia sa do ktorejkoľvek volebnej miestnosti na území Slovenskej republiky, môžu voliť po predložení platného slovenského cestovného dokladu. Ak si myslíte, že sa vo svojom bydlisku nebudete zdržiavať aj počas prípadného druhého kola voľby prezidenta, môžete požiadať o vydanie voličského preukazu súčasne na obe kolá. Vydanie voličského preukazu je bezplatné.

Voličské preukazy na druhé kolo Voľby prezidenta SR 2014 bude Kancelária prvého kontaktu vydávať osobne žiadateľom do piatku 28.3.2014 do 12.00 hod.

V prípade žiadosti o zaslanie preukazu na korešpondenčnú adresu poštou je potrebné o to požiadať do stredy 26.3.2014 do 12.00 hod.