Sever aj v tomto roku pomôže ľuďom v hmotnej núdzi

Mestská časť Košice – Sever v rozpočte myslí aj na ľudí v hmotnej núdzi. Za posledné dva roky poskytla finančnú výpomoc v celkovej výške viac ako 3.800 € pre 100 občanov /presné údaje v tabuľke/.

 

Rok

Počet občanov, ktorí dostali JDvHN

Výška prerozdelených financií

2012

69

2340,-€

2013

29

985,-€

Mimoriadna pomoc rok 2013

3 rodinám

500,-€

 

Prvého januára tohot roka nadobudol účinnosť zákon č. 417/2013Z.z.o pomoci v hmotnej núdzi a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorým sa nahrádza zákon č. 599/2003 Z.z. o pomoci v hmotnej núdzi a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Na základe písomnej žiadosti občana (žiadateľa) s trvalým pobytom v MČ Košice - Sever, ktorému je na základe právoplatného rozhodnutia vydaného Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Košiciach priznaná dávka a príspevky v hmotnej núdzi, môže MČ Košice - Sever priznať jednorazovú dávku. V tomto roku poslanci v rozpočte schválili 3000 € na poskytnutie jednorazovej dávky. Jednorazová dávka je určená na čiastočnú úhradu mimoriadnych výdavkovžiadateľa a spoločne posudzovaných osôb spojených so zabezpečením:

§  nevyhnutného ošatenia, bielizne, obuvi,

§  nevyhnutného vybavenia domácnosti, a to postele, stola stoličky, chladničky, sporáku, variča, vykurovacieho telesa, paliva, práčky, periny, posteľnej bielizne, bežného kuchynského riadu,

§  mimoriadnych liečebných nákladov,

§  školských potrieb.

Mimoriadne výdavky sa budú preukazovať najmä  predložením pokladničného dokladu z registračnej pokladne, alebo faktúry a dokladu o úhrade faktúry.

„Napriek obmedzeným finančným prostriedkom a možnostiam, ktorými disponuje Mestská časť Košice – Sever, môžu o finančnú pomoc požiadať v tomto roku aj občania, ktorí sa ocitnú v náhlej núdzi v dôsledku mimoriadnejudalosti, ktorá nevznikla ich vinou napr. kvôli povodni, požiaru apod.vysvetľuje Zdenka Sloviková, vedúca Oddelenia sociálnych vecí MÚ MČ Košice - Sever.

Podľa Pravidiel pre poskytnutie mimoriadnej finančnej pomoci občanom Mestskej časti Košice – Sever schválených miestnym zastupiteľstvom, MĆ rozdelí z rozpočtu v tomto roku pre ľudí v núdzi 1354 €.