Busta Jána Straku je opäť na svojom mieste

     Vďaka spolupráce Dómu Matice slovenskej a starostu mestskej časti Košice-Sever bola dňa 29.9.2016 opätovne odhalená busta matičiara a národovca Jána Straku (1858-1934).

      Prvá busta Jána Straku bola odhalená 15.10.1993, ktorej autorom bol akademický sochár Richard Wagner (Trebišov). V roku 2004 busta z podstavca zmizla a bola osadená nová busta, ktorú tiež zhotovil p.Wagner.
     Ján Straka sa narodil 10.5.1858 v Jarovciach okres Prešov a zomrel 9.1.1934 v Košiciach. Bol agilný národnobuditeľský pracovník na východnom Slovensku, Aktívny účastník západu Slovákov proti maďarizátorskej politike uhorskej vlády ako šíriteľ slovenských kníh a časopisov v Šariši a Above, podporovateľ slovenských kandidátov vo voľbách do uhorského snemu, zakladateľ filiálky Tatra banky v Prešove, obranca slovenského jazyka vo verejnom a cirkevnom živote. Ako literát - samouk písal články historickéjo, vlastivedného, náboženského charakteru v rôznych periodikách o i. v Almanachu literárneho odboru Matice slovenskej v Košiciach. Bol organizátorom a funkcionárom Spolku sv. Vojtecha.